Tomahawk stek z antrykotu ze szparagami

Przepis na tomahawk stek z antrykotu ze szparagami.

dania mięsnestek

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 173 głosów)

Składniki:

  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • 6 ząbków czosnku
  • gałązki świeżego rozmarynu i tymianku
  • liść laurowy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • 4 Tomahawk steki z antrykotu
  • po pęczku białych i zielonych szparagów
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki uprażonych nasion sezamu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy marynatę: pieprz i ziele miażdżymy szerokim nożem lub w moździerzu. Czosnek obieramy, 4 ząbki, świeży rozmaryn i tymianek oraz liście laurowe siekamy, wszystko mieszamy, zalewamy oliwą.
  • Mięso wkładamy do marynaty, przykrywamy i zostawiamy na 30 min w lodówce. Kilkakrotnie obracamy, by całe mięso wchłonęło aromat przypraw. Kość owijamy folią aluminiową, aby zapobiec spaleniu. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso delikatnie oprószamy solą. Układamy na dobrze rozgrzany grill i pieczemy przez 5 min z każdej strony. Następnie przenosimy stek nieco wyżej i grillujemy kolejne 35 min (będzie średnio wysmażony). Stekowi pozwalamy odpocząć przed pokrojeniem w plastry. Obrane i umyte szparagi bez twardych końcówek wrzucamy na osolony wrzątek lub gotujemy na parze ok. 8 min. Średnio miękkie szparagi układamy na grillu, na folii aluminiowej lub tacce do warzyw. Miękkie masło mieszamy z drobno posiekanym pozostałym czosnkiem, natką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Steki podajemy z masłem czosnkowym i szparagami posypane sezamem.

Porady

Zobacz też: antrykot po sycylijsku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy