Stek z antrykotu

Ocena:

4.47 (175)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Stek z antrykotu, nazywany również tomahawk stek, to najlepszy pomysł na grilla! Taki posiłek nie tylko smakuje doskonale, ale i wygląda obłędnie, więc z pewnością zachwyci każdego mięsożercę. Jak zgrillować idealny stek, żeby był wysmażony z zewnątrz, ale jednocześnie różowy i soczysty w środku? Zobaczcie nasz przepis i garść przydatnych porad.

Składniki:

  • antrykot  4 szt.

  • oliwa extra vergine  100 ml

  • czosnek  6 ząbków

  • rozmaryn  2 gałązki

  • tymianek  2 gałązki

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • szparagi  2 pęczki

  • masło  150 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Stek z antrykotu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie: W miseczce mieszamy oliwę, świeżo mielony pieprz, przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, świeży rozmaryn i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin. W międzyczasie można kilkukrotnie obracać mięso, aby równomiernie przechodziło przyprawami. 

    tomahawk
  • Krok 2:

    Grillowanie: Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed grillowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Dopiero teraz posypujemy je solą. Kość owijamy folią aluminiową, aby się nie spaliła. Steki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie (na niskim poziomie) i grillujemy przez 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy go wyżej i już w nieco niższej temperaturze grillujemy przez kolejne 30 minut. Gotowy stek z antrykotu powinien chwilę odpocząć przez krojeniem, dlatego najlepiej zdjąć go z grilla i odłożyć na 5-10 minut przed podaniem. 

    grillowany-stek
  • Krok 3:

    Dodatki: Szparagi dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy, a następnie odrywamy zdrewniałe końcówki. Blanszujemy je przez chwilę, a następnie układamy na grillu.  W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe, mieszając miękkie masło z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Gotowe steki podajemy z masłem czosnkowym i grillowanymi szparagami.

    Stek z grilla

Porady

  • Kupując stek z antrykotu, warto wybrać taki, który ma "marmurkową" strukturę, czyli po prostu ma przerosty tłuszczowe. W tym wypadku chude mięso nie jest pożądane, gdyż to właśnie te tłuste kawałki gwarantują kruchość i soczystość gotowego steka. 
  • Podczas smażenia antrykotu, warto położyć na nim gałązkę świeżego rozmarynu. Sprawi to, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a dodatkowo będzie się pięknie prezentowało na talerzu.
  • Gotowy stek z grilla posypujemy gruboziarnistą solą, a na jego wierzchu kładziemy porządną porcję masła ziołowego. 
  • Tomahawk stek najlepiej smakuje w towarzystwie grillowanych warzyw, pieczonych ziemniaków lub gotowanej kukurydzy. Warto podać do niego również surówkę ze świeżych warzyw albo konserwowe lub kiszone ogórki.
  • Zanim zaczniemy grillowanie, musimy pamiętać, że stek z antrykotu należy wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed wrzuceniem go na ruszt. Dzięki temu mięso nabierze temperatury pokojowej i równomiernie będzie się smażyło. Mięso wyjęte prosto z lodówki szybko zarumieni się od zewnątrz, a w środku może pozostać zimne i surowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Stek z antrykotu – stopnie wysmażenia mięsa

Krwisty, medium rare, a może well done? W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia lubicie, musicie dopilnować odpowiedniego czasu grillowania. Jak usmażyć stek, aby wyszedł idealnie według naszych upodobań? Najłatwiej zrobić to przy pomocy termometru kuchennego. Krwisty stek będzie miał w środku temperaturę około 48 stopni, średnio krwisty- ok. 54 stopni, średnio wypieczony ok. 57, a well done około 65 stopni.

Jeśli nie macie w domu specjalnego termometru do mięsa, wypróbujcie metodę na dotyk dłoni. Polega ona na tym, że palcem wskazującym prawej ręki dotykami lewej dłoni, jednocześnie łącząc jej palce. Przy łączeniu palców, zmienia się napięcie poduszki mięśniowej pod lewym kciukiem, co obrazuje twardość steka. Stopień nacisku po połączeniu kolejnych palców pokazuje konsystencję, jaką powinien mieć stek o danym stopniu wysmażenia. Według tej metody, aby uzyskać dany stopień wysmażenia wysmażenia należy:

  • blue (stek surowy w środku) – wyprostować luźno palce lewej dłoni i nacisnąć prawym palcem wskazującym poduszkę mięśniową pod lewym kciukiem
  • rare (krwisty) – wcisnąć lewą poduszkę mięśniową przy jednoczesnym złączeniu kciuka i palca wskazującego
  • medium rare (średnio krwisty) – złączyć ze sobą opuszki kciuka i środkowego palca lewej dłoni
  • medium (średnio wysmażony) – złączyć kciuk i palec serdeczny lewej dłoni
  • well done (wysmażony) – złączyć kciuk i mały palec lewej dłoni

Choć może to brzmieć skomplikowanie na takiej rozpisce, w rzeczywistości jest to banalnie proste i bardzo intuicyjne. W sieci znajdziemy wiele filmów, w którym pokazana jest ta metoda, dlatego warto obejrzeć taki instruktaż, aby dokładnie ją zrozumieć. 

Jak przyprawić stek z antrykotu? 

Stek z tomahawk z grilla smakuje obłędnie już z samą solą i pieprzem, ale aby wydobyć pełnię jest smaku, warto dodać też rozmaryn. Najlepiej jeśli będzie to świeża gałązka, ale sprawdzą się tu również suszone igiełki. Kolejne zioło, które bardzo pasuje do steka, jest tymianek, którego również można użyć go zarówno w świeżej, jak i suszonej wersji. 

Do marynaty warto dodać też musztardę, najlepiej taką o ostrym i wyrazistym smaku. Kolejny dodatek, który podkręci smak steka to miód lub szczypta brązowego cukru. Taki słodki akcent idealnie zbalansuje sól, a do tego sprawi, że skórka steka pięknie się skarmelizuje. Innym tajemniczym składnikiem marynaty może być alkohol, który wpłynie nie tylko na aromat, ale i kruchość mięsa. Odrobina whisky, koniaku lub porto nada stekowi wspaniałego, głębokiego smaku i idealnej konsystencji. 

Innym popularnym dodatkiem, który świetnie współgra z tym mięsem, jest czosnek. Warto dodać go nie tylko do marynaty, ale także upiec go na ruszcie razem ze stekiem. Taki pieczony czosnek staje się miękki i kremowy i można go rozsmarować na pieczywie jak masło.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne