Włoska sałatka panzanella

Panzanella to włoska sałatka i sposób na lekko czerstwe pieczywo. Główny składnik to bowiem ciabatta, a dodatkowo pojawiają się sezonowe, pyszne warzywa. Panzanella smakuje doskonale!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • ciabatta
  • pęczek bazylii
  • ogórek
  • 75 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Włoska sałatka panzanella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciabattę pokroić na dość cienkie kromki i pozostawić na kilkanaście minut, aby lekko przeschła.
  • Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek, zachować kilka do dekoracji. Resztę posiekać. Ogórek umyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić bez obierania w dość grubą kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać.
  • Salaterkę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Włożyć do niej ogórki, pomidory, cebulę i posiekaną bazylię.
  • Z octu balsamicznego, oliwy soli i świeżo mielonego pieprzu utrzeć sos na gładką emulsję. Sosem polać warzywa w salaterce, delikatnie wymieszać.
  • Szynkę pokroić w paseczki, dodać do sałatki. Włożyć połamane kromki ciabatty, obficie oprószyć pieprzem. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aby ciabatta wchłonęła cały sos. Udekorować listkami bazylii.

Kalorie: 390


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy