Panzanella to włoska sałatka i sposób na lekko czerstwe pieczywo. Główny składnik to bowiem ciabatta, a dodatkowo pojawiają się sezonowe, pyszne warzywa. Panzanella smakuje doskonale!
Włoska sałatka panzanella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciabattę pokroić na dość cienkie kromki i pozostawić na kilkanaście minut, aby lekko przeschła.
Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek, zachować kilka do dekoracji. Resztę posiekać. Ogórek umyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić bez obierania w dość grubą kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać.
Salaterkę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Włożyć do niej ogórki, pomidory, cebulę i posiekaną bazylię.
Z octu balsamicznego, oliwy soli i świeżo mielonego pieprzu utrzeć sos na gładką emulsję. Sosem polać warzywa w salaterce, delikatnie wymieszać.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać do sałatki. Włożyć połamane kromki ciabatty, obficie oprószyć pieprzem. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aby ciabatta wchłonęła cały sos. Udekorować listkami bazylii.
Komentarze