Ewa Niepytalska

Cukinia w słoikach

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cukinia w słoikach to doskonały pomysł na zachowanie smaków lata na dłużej. Słodko-kwaśna zalewa z czosnkiem, przyprawami i ziołami nie tylko pomoże zakonserwować warzywo, ale także nada mu aromat. Dzięki temu sprawdzi się jako dodatek do sałatek i sosów lub szybka przekąska, która zawsze jest pod ręką i nigdy się nie nudzi. Sprawdźcie nasz prosty przepis na cukinię w słoikach. 

Składniki:

  • cukinia  2 kg

  • woda  1250 ml

  • cukier  220 g

  • sól  10 g

  • ocet  180 ml

  • czosnek  30 g

  • koper  3 gałązki

  • pieprz  12 szt.

  • liść laurowy  6 szt.

Cukinia w słoikach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Słoiki: myjemy i wyparzamy, po czym dokładnie osuszamy. Upewniamy się, że szkło nie jest wyszczerbione, a nakrętki nie są zardzewiałe. 

  • Krok 2:

    Zalewa: w garnku zagotowujemy wodę z cukrem, solą, octem i liśćmi laurowymi. Mieszamy, żeby rozpuściły się sypkie składniki. 

  • Krok 3:

    Cukinia: myjemy ją i kroimy w dość grube plastry, o szerokości około 1 cm. Układamy ją ciasno w słoikach z obranymi ząbkami czosnku, ziarnami pieprzu i koprem. Zalewamy marynatą. 

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: zakręcamy słoiki i układamy je w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 3/5 wysokości. Doprowadzamy ją do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Cukinia w słoikach powinna się pasteryzować przez co najmniej 15 minut. 

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 6 weków o pojemności 500 ml. Cukinia w słoikach powinna być gotowa do spożycia już po 7 dniach od przygotowania. 
  • Sezon na cukinię trwa zazwyczaj od lipca do września, co oznacza, że przez całe lato mamy czas, żeby zastanowić się, jak przechowywać cukinię na zimę. Najprostszym sposobem jest przetrzymywanie surowego warzywa w temperaturze -18°C. Nie warto go jednak mrozić w całości. Najlepiej pokroić je w plastry lub kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciekawym sposobem na przechowywanie cukinii jest zrobienie przecieru warzywnego. Wszystko zależy od tego, jak będziemy chcieli ją wykorzystać w sezonie zimowym. 
  • Cukinia w słoikach na zimę w słodko-kwaśnej zalewie to świetny składnik szybkiej sałatki do obiadu. Można ją także położyć na kanapkę lub serwować z talerzem serów, wędlin i pasztetów. Jest ciekawą alternatywą dla ogórków konserwowych – doskonale uzupełni domowe burgery, zarówno tradycyjne z wołowiną, jak i wegetariańskie. 
  • Przepis na cukinię w słoiku można swobodnie modyfikować, żeby otrzymać ciekawe przetwory w różnych smakach. Dobrym pomysłem są na przykład pikantne pikle z dodatkiem papryczki chili lub cukinia w curry do słoików. Inne elementy, które sprawią, że zalewa będzie miała charakterystyczny aromat, to między innymi chrzan, musztarda, gorczyca lub imbir. Cukinie do słoika warto łączyć z innymi warzywami, takimi jak marchew, cebula i czerwona papryka.   
  • Jak zrobić przetwory z cukinii, żeby przetrwały przed długie zimowe miesiące w spiżarni? To uniwersalne warzywo o delikatnym smaku można zamarynować lub ukisić, a także wrzucić do sosu na bazie pomidorów. Niezależnie od tego, jakie przepisy z cukinii na zimę wybierzemy, przetwory trzeba odpowiednio zawekować. Można to zrobić w garnku z wodą lub piekarniku. Pamiętajmy, żeby słoiki poddane pasteryzacji postawić wieczkiem do dołu i odczekać, aż całkowicie wystygną
  • Czy cukinia do słoików powinna być obrana? Nie ma takiej potrzeby, jeśli jest młoda i ma delikatną skórkę. Będzie wtedy ładniej wyglądać i zachowa więcej składników odżywczych. Dla doznań estetycznych warto także użyć innych odmian tego warzywa, w różnych barwach.  
  • Jeśli znudziły Wam się tradycyjne dodatki do obiadu w postaci pikli z ogórków lub kapusty, sprawdźcie, jak zrobić sałatkę z cukinii na zimę do słoików.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne