Ewa Niepytalska

Cukier waniliowy – przepis

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Cukier waniliowy powstaje tylko z dwóch składników, które nietrudno zgadnąć. Aromatyczne laski wraz z nasionami wystarczy wymieszać z białymi kryształkami i umieścić w słoiku. Domowym dodatkiem do wypieków, deserów i kremów można cieszyć się już po kilku dniach. Jeśli lubicie naturalne rozwiązania, sprawdźcie, jak zrobić cukier waniliowy krok po kroku.

Składniki:

  • cukier  500 g

  • wanilia  4 szt.

Cukier waniliowy – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Laski wanilii: umieszczamy na desce do krojenia. Przekrajamy je wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby odsłonić wnętrze. Za pomocą nożyka wydobywamy nasionka. Puste laski dzielimy na mniejsze kawałki.  

  • Krok 2:

    Mieszanie składników: dokładnie łączymy cukier z nasionkami. Umieszczamy go w słoiku. Zasypujemy w nim także pokrojone laski.  

  • Krok 3:

    Cukier waniliowy: słoik zamykamy i odstawiamy w suche, zaciemnione miejsce. Co jakiś czas potrząsamy naczyniem. Kryształki powinny przesiąknąć aromatem wanilii już po 3 dniach, ale najlepiej, żeby postały przynajmniej przez tydzień. Czas dojrzewania cukru nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.   

Porady

  • Polecamy wymieszanie wanilii z drobnym cukrem przeznaczonym do wypieków, ale sprawdzą się też większe kryształki, a w ostateczności cukier puder. Ten ostatni łatwiej naciąga wilgocią i nie jest najlepszym wyborem. Jeśli bardzo chcemy otrzymać produkt do dekoracji deserów, możemy zmielić cukier, który przesiąknął już aromatem wanilii, w malakserze. 
  • Istnieją różne odmiany wanilii, które są eksportowane na cały świat. Popularne rodzaje to między innymi bourbon pochodzący z Madagaskaru i pompona z Ameryki Południowej. Różnią się one nieco aromatem, ale domowy cukier waniliowy można zrobić na dowolnej odmianie. 
  • Wszystkim, którzy zastanawiają się, czym zastąpić cukier waniliowy, spieszymy z podpowiedzią. Jako dodatek do wypieków lub deserów na zimno równie dobrze sprawdzi się aromat kupiony w sklepie lub domowa esencja waniliowa na bazie alkoholu.  
  • Dlaczego warto samodzielnie przyrządzić cukier z prawdziwą wanilią? Produkt, który najczęściej kupujemy w sklepach i wykorzystujemy do wypieków, powstaje na bazie syntetycznego składnika. Wanilina odpowiada za smak i aromat cukru, ale nie ma zbyt wiele wspólnego z samą rośliną. Dlatego osobom, które stawiają na naturalne rozwiązania, polecamy przygotowanie cukru z prawdziwą wanilią.  
  • Do słoiczka z cukrem możemy włożyć także inne aromatyczne składniki, na przykład lawendę. W ten sposób powstanie oryginalny dodatek do ciasta, którym na pewno zaskoczymy gości. 
  • Cukier z wanilią przydaje się nie tylko do aromatyzowania wypieków. Można nim także posypać pączki, naleśniki, racuchy lub gofry. Jeśli wymieszamy go z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną, otrzymamy błyskawiczny dodatek do szarlotki, deseru lodowego lub francuskiego tostu. 
  • Ten sam proces, który przedstawiliśmy w naszym przepisie, można wykorzystać do zrobienia cukru cynamonowego. Przyda się on do wypieku różnych drożdżówek, takich jak hot cross buns, lub do posłodzenia rozgrzewającej, zimowej herbatki.   
  • Aromatyzowany cukier zachowa świeżość i aromat przez bardzo długi czas, pod warunkiem że odpowiednio go przechowujemy. Powinniśmy trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku, najlepiej z nieprzezroczystego szkła, w suchym i ciemnym miejscu.
  • Osoby na diecie cukrzycowej lub redukcyjnej mogą zamienić biały cukier na ksylitol lub erytrol. Równie dobrze przesiąkają one aromatem wanilii, a mają mniej kalorii i nie powodują nagłego wyrzutu insuliny. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne