Dżem z cukinii o smaku brzoskwiniowym

idealny do placuszków z cukinii

DeseryPrzetworydżemy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 151 głosów)

Składniki:

  • 5 kg cukinii bez skóry i nasion
  • 15 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku
  • Zapach brzoskwiniowy lub pomarańczowy
  • 4 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię zemleć w maszynce do mięsa ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Przełożyć do rondla i wsypać cukier.
  • Gotować aż zmięknie i zgęstnieje.
  • Wówczas wsypać suche galaretki ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
  • Poddusić ok. 20 minut. Pod koniec dodać kwasek i zapach.
  • Jeszcze chwilkę poddusić i nakładać w słoiki.
  • Nie ma potrzeby pasteryzować ale ja jednak pasteryzowałam krótko ok. 5 minut. Z tej porcji wyszło 8 słoiczków po 0,5 litra
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy