Drożdzowe paszteciki z kapustą i grzybami

Mniam !

Ciastakapusta kiszonaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 182 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • ok 3/4 kostki margaryny
  • 2 nie duże jajka
  • szczypta soli
  • 5dag drożdzy
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • FARSZ:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • ok30dag pieczarków
  • cebula
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • jajko

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Robimy zaczyn i najlepiej w misce zagniatamy ciasto z wszystkich składników.
  • Gotowe wkładamy do lodówki na ok 30 min.
  • Gotujemy kapustę( wcześniej ją drobno kroimy ), polecam szybkowar !, pieczarki obieramy i kroimy w kostkeczkę razem z cebulą - smażymy na nie dużej ilości tłuszczu. Przyprawiamy wegetą.
  • Wszystkie skł. na farsz razem mieszamy i doprawiamy.
  • Po upływie czasu wyciągamy ciasto. Wałkujemy i wykrajamy trójkąty, na które nakładamy po łyżce farszu i zwijamy w rogaliki. Z wierzchu każdego rogalika smarujemy ( najlepiej pędzelkiem ) roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy ok 15 min w 180*C. Ostatnie 2 min można piec z termoobiegiem wtedy nam się ładnie zarumienią.
  • Można je przechowywać w lodówce i podgrzewać w mikrofalówce, ale oczywiście najlepsze są od razu ! Polecam podawać z barszczykiem :) Ja podaję je również jako jedno z dań wigilijnych.
  • Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy