Drożdzowe paszteciki z kapustą i grzybami

Mniam !

Dodany przez:

Drożdzowe paszteciki z kapustą i grzybami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 6 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • ok 3/4 kostki margaryny
  • 2 nie duże jajka
  • szczypta soli
  • 5dag drożdzy
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • FARSZ:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • ok30dag pieczarków
  • cebula
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • jajko

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn i najlepiej w misce zagniatamy ciasto z wszystkich składników.
  2. Gotowe wkładamy do lodówki na ok 30 min.
  3. Gotujemy kapustę( wcześniej ją drobno kroimy ), polecam szybkowar !, pieczarki obieramy i kroimy w kostkeczkę razem z cebulą - smażymy na nie dużej ilości tłuszczu. Przyprawiamy wegetą.
  4. Wszystkie skł. na farsz razem mieszamy i doprawiamy.
  5. Po upływie czasu wyciągamy ciasto. Wałkujemy i wykrajamy trójkąty, na które nakładamy po łyżce farszu i zwijamy w rogaliki. Z wierzchu każdego rogalika smarujemy ( najlepiej pędzelkiem ) roztrzepanym jajkiem.
  6. Pieczemy ok 15 min w 180*C. Ostatnie 2 min można piec z termoobiegiem wtedy nam się ładnie zarumienią.
  7. Można je przechowywać w lodówce i podgrzewać w mikrofalówce, ale oczywiście najlepsze są od razu ! Polecam podawać z barszczykiem :) Ja podaję je również jako jedno z dań wigilijnych.
  8. Smacznego !
Grzyby obiad przekąska kolacja pieczarki ciasto cebula kapusta kiszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze