Ciasto Piegusek jest niezwykle łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo pyszne. Puszyste i wilgotne ciasto piegus to niezawodny i sprawdzony przepis, który będzie wyśmienitym dodatkiem do filiżanki kawy lub herbaty. Piegusek można przygotować zawsze, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
StockFood
Keksówkę o długości ok. 30 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło przełożyć do misy, dodać cukier i utrzeć na białą, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku oraz po jednej łyżce mąki. Do masy wsypać suchy mak, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i przełożyć do keksówki. Ciasto piegusek piec ok. 1 godziny, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto piegus przełożyć na kratkę, ostudzić.
Kalorie: 278
Ilość porcji: 12
Porady
- Ciasto piegusek możesz przygotować także na oleju roślinnym. Zastąp nim 250 g miękkiego masła.
- Babka piegusek to łatwe do przygotowania ciasto szklankowe, do którego przygotowania nie potrzebujesz nawet wagi. Wszystkie proporcje odmierzysz za pomocą klasycznej szklanki
Klasyczny przepis na placek piegusek składa się z samych białek. W tym wypadku żółtka wykorzystać można do innych deserów. Spróbuj przygotować z nich prosty i domowy kogel-mogel. krem zabaglione lub kruche ciasto do tarty.
Proponujemy jednak przepis na ciasto piegusek z całych jajek, dzięki czemu nie będzie trzeba się martwić o to, jak wykorzystać pozostałe żółtka. Jest to szybki sposób na pyszne ciasto z makiem, które przygotować można na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości.
Do przepisu na ciasto piegusek dodaj kilka kropel ulubionego aromatu. Sięgnij po te naturalne by ciasto nie zawierało niepotrzebnych sztucznych składników i było nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Aromaty cytrusowe dodadzą do ciasta piegus świeżości, a dodatek słodkiej wanilii sprawi, że ciasto będzie się rozpływać w ustach. Dorośli powinni spróbować babki piegusek z makiem i dodatkiem rumu.
Do pieguska z makiem można dodać garść ulubionych bakalii. Orzechy, rodzynki lub żurawina i suszona skórka pomarańczowa dodadzą wyjątkowego smaku. W tej wersji ciasto piegusek bez wątpienia będzie można podać na świątecznym stole.
Babka piegusek z makiem może stanowić punkt wyjścia do cukierniczych eksperymentów. Piegus przecięty na pół przełożyć można ulubioną konfiturą lub powidłami. Dodatek ten sprawi, że piegusek uzyska bardziej kwaskowaty i zróżnicowany smak.
Jeżeli zależy nam na kremowym smaku ciasta piegus, warto wypróbować przepis na pieguska z makiem i kremem budyniowym lub maślanym. Do kremu możemy dołożyć ulubione owoce, np. maliny. Tym łatwym sposobem zamienimy proste ciasto w deser robiący wrażenie na gościach.
Ciasto z makiem piegusek oblać można klasycznym lukrem królewskim. Dodatek odrobiny soku z cytryny przełamie jego słodycz. Kilka kropel soku z buraka sprawi, że nasz lukier uzyska różowy kolor, a oblane nim ciasto piegus zachwyci każdego.
Rozwiązaniem dla osób, które wolą mniej słodkie polewy będzie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej. Dla prawdziwych łasuchów doskonale sprawdzi się też czekolada mleczna lub biała, która udekoruje każdego pieguska.
Komentarze