Wegański paprykarz z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę ugotować w 1 1/2 szklanki wody z łyżką oleju i solą. Ugotowaną do miękkości kaszę odstawić do ostudzenia.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra
marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Co kilku minut mieszać
zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni
odstawić całość do przestudzenia.
Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami
dodać wędzoną paprykę
chili
sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zmiksować ręcznym blenderem
żeby pasta dalej miała wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem,dosypać natkę pietruszki a następnie odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.
Komentarze