Paprykarz wieprzowy

Ocena:

4.49 (187)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 3 osób
Nawet smaczny sos paprykowy. Kolejny sprawdzony przepis:)

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny bez kości,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 surowa czerwona papryka
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz

Paprykarz wieprzowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę. W rondlu roztopić 2 łyżki tłuszczu i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażać ok 10 minut. Oprószyć mąką, podsmażać jeszcze chwilę, a następnie wsypać obie papryki w proszku i dodać koncentrat i posiekany czosnek. Wszystko wymieszać, zalać 250 ml wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić łyżkę tłuszczu i podsmażać na nim paprykę ok 5 minut.
  • 3. Paprykę wrzucić do mięsa 10 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku

Porady

Zobacz też: domowy paprykarz szczeciński

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne