Waniliowe lody z kaszy manny

Ocena:

4.43 (198)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 3 osób
Domowe lody kremowe z kaszy manny o smaku waniliowym.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Waniliowe lody z kaszy manny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, powoli wsypywać do niego kaszę manną, cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem (jak ktoś woli mniej słodkie lody, może dać mniej cukru). Do utartych żółtek powoli wlewać gorącą kaszę manną i mieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, energicznie mieszając. Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do masy z kaszą. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20 minut. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków i podawać.

Porady

Zobacz też: lody wiśniowe z whisky

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne