Cytrynówka:)

Pyszna cytrynóka warta zrobienia:)Polecam:)

Napojealkoholedrinknalewki

Czas przygotowania:
50400 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.39 z 171 głosów)

Składniki:

  • 6 cytryn-twardych i świeżych
  • 3 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cytryny umyć i odkroić z obu stron czubki.Następnie przekroić na połówki.
  • Cytryny,cukier,wodę i cukier waniliowy zagotować.Gotować około 15 minut na wolnym ogniu.
  • Odstawić do wystygnięcia.Następnie wlać spirytus.Odstawić na 24 godziny i zamknąć hermetycznie.Ja zawsze robie w dużym słoiku.Po 24 godzinach wyławiamy cytryny i wyciskamy miąż a skórki od cytryny wyrzucamy.Tak przygotowaną cytrynówkę przecedzamy przez gazę lub płutno do butelki .Odstawiamy do nabrania odpowiedniego smaku.Cytrynówkę od czasu do czasu trzeba przecedzać bo na dnie może osadzać się miąż z cytryn.Im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy