Cielęcina z żółtym serem

Przygotowanie: 45 minut Porcja: 430 kcal

Dodany przez:

Cielęcina z żółtym serem

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
430 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 kotlety cielęce, np. z udźca, górki (po ok. 15 dag)
  • pęczek brokułów
  • 30 dag małych marchewek
  • szklanka ryżu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 l bulionu jarzynowego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka kaparów
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Marchewki oczyścić.
  2. Masło stopić w rondlu, obsmażyć kotlety. Dodać brokuły i marchewki, wlać szklankę bulionu, dusić 30 minut.
  3. Ryż wsypać do rondla, zalać resztą gorącego bulionu, dodać kurkumę i szczyptę soli, wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
  4. Kotlety i warzywa wyjąć. Do sosu dodać śmietanę i musztardę, wymieszać, poddusić. Dodać kapary, przyprawić.
  5. Z ryżu uformować tymbaliki, dodać kotlety, polać sosem.
mięso obiad żółty ser cielęcina cielęcina z serem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy