Pieczeń ze schabu wędzonego z jabłkami

Co podać na rodzinny obiad lub od święta? Pieczeń ze schabu będzie dobrym pomysłem! Użyjmy schabu wędzonego, dodajmy do niego jabłka i pęczek ziół, a otrzymamy danie, które kusi już samym zapachem!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 cebule
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 kg i 200 g wędzonego schabu
  • 1/2 l soku jabłkowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • pęczek ziół związanych nicią: (po 2-3 gałązki tymianku, oregano, natki pietruszki, liść laurowy oraz gałązka rozmarynu)
  • płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 10 jabłek, najlepiej szarych renet
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy, kroimy na kawałki i wykładamy na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, chwilę smażymy. Na tym kładziemy schab, wlewamy sok, bulion i miód, dodajemy pęczek związanych ziół.
  2. Na małym ogniu doprowadzamy wszystko do wrzenia, dodajemy ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. 30 min.
  3. Umyte i osuszone jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cząstki. Dokładamy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu przez 2 min.
  4. Kroimy mięso w zgrabne kawałki i podajemy z jabłkami, posypane listkami natki pietruszki. Jeżeli to konieczne, przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Zobacz też: Kruchy placek z jabłkami

jabłka pieczeń ze schabu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy