Pieczeń ze schabu to świetny pomysł na wytworny, a zarazem pyszny i łatwy w przygotowaniu, obiad. Świetnie sprawdzi się ona w roli świątecznego obiadu dla gości. W naszym przepisie na pieczeń ze schabu rekomendujemy wykorzystać schab wędzony, który charakteryzuje się niezwykle aromatycznym zapachem i wyrazistym smakiem. Taka pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z jabłkami i pęczkiem świeżych ziół, np. rozmarynem, który podkreśla smak wędzonki. Schab pieczony w piekarniku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, których należy przestrzegać. Poniżej podajemy przepis na schab pieczony wraz ze wskazówkami, które pomogą nam przygotować perfekcyjne danie obiadowe.
Zdjęcia: Artur Rogalski stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 149 głosów)
Przepis na pieczeń ze schabu zaczynamy od obrania cebuli, pokrojenia jej na kawałki i podsmażenia na maśle do czasu aż nabierze złoto-brązowego koloru. Dalej przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na tym kładziemy nasz schab, wlewamy sok jabłkowy, bulion warzywny i miód pitny oraz dodajemy zioła. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza, a następnie dodajemy ziarna pieprzu i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę (czas ten może ulec zmianie w zależności od wielkości schabu).
Kolejnym krokiem w przygotowaniu schabu pieczonego jest umycie i obranie jabłek, a następnie pozbawienie ich gniazd nasiennych i pokrojenie w drobną kostkę. Jabłka wkładamy do naszego schabu pieczonego dwie minuty przed planowanym końcem pieczenia. Na samym końcu mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy w kawałki i serwujemy z jabłkami. Całość dodatkowo możemy przyprawić solą i pierzem oraz posypać natką pietruszki.
Porady
- Do przygotowania pieczeni ze schabem z jabłkami, rekomendujemy wykorzystać jabłka – szarą renetę, która charakteryzuje się winno-kwaskowatym smakiem. Świetnie sprawdza się nie tylko do ciast (np. do szarlotki), ale również jako towarzystwo do mięs.
- Do przygotowania schabu pieczonego najlepiej wykorzystać mięso wędzone – z powodzeniem można kupić je w wielu sklepach lub uwędzić samemu (niestety do tego niezbędny jest odpowiedni sprzęt).
- Pieczeń ze schabu z jabłkami i ziołami z powodzeniem możemy serwować z sosem – najlepiej o delikatnym smaku. Świetnie sprawdzi się np. sos pieczeniowy, lekko zabielony śmietanką.
Wbrew pozorom przygotowanie pieczeni ze schabu nie jest trudnym zadaniem, jednakże warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach, dzięki której nasz schab z piekarnika będzie pyszny i soczysty. Przede wszystkim warto zacząć od wyboru odpowiedniego schabu, czyli takiego, który waży ok. 1,5 kg (przerośnięty schab może być twardy i łykowaty). Dalej należy umyć schab pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Co ważne, nie należy odcinać tłuszczu, ponieważ stopi się on podczas pieczenia, a także da nam gwarancję, że mięso się nie wysuszy. Dalej możemy zamarynować schab (jeśli wybieramy schab niewędzony) w przyprawach (np. tymianku, rozmarynie, majeranku, pieprzu i soli) przez co najmniej 24 godziny. Zamarynowany schab należy szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć go do lodówki.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu pieczeni ze schabu jest obsmażenie mięsa z obu stron (możemy pominąć ten krok, jednakże wtedy wierzch schabu może nie być chrupiący). Dalej schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (należy piec go bez przykrycia – to bardzo ważna zasada!) i pieczemy go w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut.
Popularnym sposobem przygotowania pieczeni ze schabu jest korzystanie z rękawa – jest on tani i dostępny niemal w każdym supermarkecie. Dzięki niemu mamy gwarancję, że nasze mięso nie będzie suche. Wystarczy zamarynowany wcześniej schab włożyć do rękawa i szczelnie zawinąć oba jego końce. Następnie mięso należy umieścić na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 80 minut. Po upływie tego czasu schab należy wyciągnąć z piekarnika i odczekać ok. 5 minut. Po tym czasie można wyjąć go z rękawa i pokroić w plastry.
Komentarze