Patelnia grillowa to niezastąpiony gadżet dla wielu osób lubiących gotować. Najczęściej występujące patelnie do grillowania są wykonane z żeliwa, mają ceramiczną powłokę albo wykonane są z aluminium. Charakterystyczne żłobienia albo fale pozwalają smażyć bez tłuszczu. Między innymi tłuszcz zawarty w mięsie wytapia się gromadząc się we wklęsłych przestrzeniach. Mięso smaży się we własnych sokach i nie potrzebuje dodatkowego oleju. Inaczej jest w przypadku warzyw, które wymagają niewielkiej ilości oliwy, aby uzyskać chrupiącą powierzchnię. W zależności, z jakiego materiału została wykonana patelnia grillowa, od tego zależy jak szybko zrumienimy mięso.

Patelnia grillowa - jak smażyć?

Patelnia grillowa to naczynie przydatne każdej osobie lubiącej eksperymentować w kuchni. Aby potrawy miały pożądany smak i wygląd jak z rusztu, należy postępować zgodnie z czterema krokami. Po pierwsze, aby patelnia grillowa nie oddawała szybko ciepła, kup najcięższą, jaką się da. Następnie natrzyj patelnię delikatnie oliwą. Jeszcze lepiej, gdy delikatnie posmarujemy mięso i warzywa i umieścimy na rozgrzanej patelni. Po trzecie ważne, aby patelnia była umieszczona na maksymalnej wielkości ognia. W niektórych przypadkach zaleca się, aby olej zaczął dymić. Po trzecie podczas grillowania warto włączyć okap albo przynajmniej otworzyć okno, aby ograniczyć zadymienie pomieszczenia.

Patelnia grillowa – jak grillować rybę?

Najczęstszym błędem początkujących kucharzy jest przywieranie ryby do rusztu. Najprostszą metodą, aby uniknąć przyklejenia się mięsa jest pozostawienie skóry z łuskami. Patelnia grillowa będzie czysta, jeżeli rybę przed położeniem obtoczymy w mące i delikatnie posmarujemy olejem. Patelnia grillowa nie powinna być skrobana łopatką, podczas próby obrócenia. Aby bez problemu obrócić rybę na patelni grillowej, należy wziąć widelec z długimi zębami lub dwa szpikulce i powoli umieścić je pod rusztem patelni grillowej. Na koniec wystarczy unieść rybę, delikatnie odrywając z miejsca, w którym przywarła.

Patelnia grillowa - jak usmażyć stek wołowy na patelni grillowej?

Polędwica wołowa do smażenia powinna być wcześniej wyjęta z lodówki. Najlepiej, aby osiągnęła temperaturę pokojowej. Najlepszy smak osiągniemy po 30 minutach. Patelnia grillowa powinna być rozgrzana do około 150°C. Następnie należy rozpuścić masło klarowane lub olej. Polędwica wołowa powinna być delikatnie posolona przez smażeniem. Tylko w takim przypadku sól wniknie w strukturę mięsa. Stek powinien być posolony od strony, na której będzie położony na patelni grillowej. Po umieszczeniu mięsa na rozgrzanej patelni grillowej przez pierwszą minutę nie powinno się go nakłuwać. Soki zawarte w mięsie powinny być maksymalnie zatrzymane. Obracamy za pomocą szczypców. Po usmażeniu przekładamy stek na drewnianą deskę i pozostawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Czas przeznaczony na odpoczynek mięsa pozwoli na uzyskanie soczystego mięsa. Patelnia grillowa pozwala uzyskać krwisty stek już po jednej minucie smażenia, po każdej ze stron. Stek dobrze wysmażony potrzebuje nawet trzech minut.

Patelnia grillowa - jak używać?

Patelnia grillowa pozwala przygotowywać apetycznie wyglądające dania. Nie trzeba ograniczać się jedynie do steka wołowego lub łososia. Na patelni grillowej przygotujemy kusząco wyglądające grillowane warzywa np.: grillowane bakłażany z sezamem na plastrach pomidorów, szparagi albo szaszłyki z cukinią. Spośród owoców warto zrobić grillowane brzoskwinie z serem kozim i prażonymi orzechami albo grillowane morele z serem kozim, tymiankiem i pistacjami. Patelnia grillowa to także niezbędne urządzenie do przygotowania domowych burgerów. Aby zrobić najsmaczniejsze hamburgery należy wybrać karkówkę i zmielić ją na średnich oczkach. Jeżeli zależy wam na chudszym hamburgerze, skorzystajcie z ligawy. Następnie uformuj kotlety. Rozgrzana patelnia grillowa potrzebuje tylko trzech-czterech minut, aby zezłocić soczyste kawałki mielonej wołowiny. Smak mięsa podkreśli dodatek sera. Najlepiej sięgać po egzemplarze o wyrazistym, ostrzejszym smaku np.: cheddar, gruyère. Smaż na patelni grillowej ceramicznej. Taka patelnia grillowa nie wymaga stosowania tłuszczu. Jeżeli decydujemy się na patelnię grillową z żeliwną, posmarujmy odrobinę po wierzchu żłobień. Usmażone kotlety serwujcie z pokrojonymi plastrami pomidora, drobno posiekaną cebulką, zieloną sałatą, podsmażonymi pieczarkami, słonymi piklami i ulubionymi przez was sosami. Tutaj sprawdzi się domowy ketchup i ostra musztarda.

Patelnia grillowa - zalety

Patelnia grillowa to gadżet, który pozwoli stworzyć niemal beztłuszczowe dania. Tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia w wielu patelniach może być usunięty podczas smażenia. Najnowsze modele wyposażone są w lejek umieszczony z boku patelni. Współczesne patelnie są uniwersalne i stworzone do używania na różnych kuchenkach. Patelnia grillowa może być stosowana również na kuchence indukcyjnej. Jednak warto czytać opisy przeznaczenia. Patelnie grillowe o ciężkim, grubym dnie będą długo utrzymywać ciepło. Patelnia grillowa z aluminium posiada nieprzywierającą powłokę, która ułatwia smażenie. To wielki plus, gdy chcemy rumienić mięso bez tłuszczu. Kolejna popularna patelnia grillowa to patelnia grillowa żeliwna. Stworzona jest z ciężkiego materiału, który powoli się nagrzewa. Jednak warto, aby podczas używania patelni grillowej z żeliwa stosować olej, który zapobiega przywieraniu. Patelnie grillowe posiadają również oznaczenia, które pozwolą zorientować się czy nie stosowano podczas ich produkcji szkodliwych substancji. W szczególności uwalniających się podczas podgrzewania.

Patelnia grillowa - ceramiczna czy teflonowa

Patelnia grillowa teflonowa jest najtańszą opcją znajdującą się na rynku. Powłoki grillowe z teflonu równomiernie rozprowadzają ciepło i są łatwe w czyszczeniu. Takie patelnie grillowe stworzone są z nieprzywierającej powłoki. Aby na dłużej utrzymać ich właściwości, warto korzystać ze specjalnych łopatek drewnianych i silikonowych. Ułatwią przenoszenie potraw bez szwanku na patelni. Natomiast patelnie grillowe ceramiczne są jednymi z popularniejszych na rynku. Patelnia grillowa ceramiczna posiada wiele zalet. Między innymi trudno ją zarysować, jest łatwa w czyszczeniu oraz dostarcza ciepło w równomierny sposób. Przez to mięso jest soczyste, a warzywa apetycznie chrupiące.

Patelnia grillowa- żeliwna czy teflonowa

Zastanawiając się nad wyborem patelni grillowej należy wziąć pod uwagę, czy zależy nam na jego trwałości. Patelnie grillowe żeliwne są droższe niż teflonowe, ale są o wiele bardziej wytrzymałe. Dodatkowo dłużej utrzymują temperaturę niż patelnie grillowe ceramiczne lub teflonowe. Patelnie grillowe teflonowe są lekkie i łatwiejsze w myciu. W głównej mierze wybór będzie związany z ceną i sumą, jaką będziecie w stanie przeznaczyć na patelnie grillowe.