Cielęcina z tawerny.

Sporządzić sos do mięsa,a mięso pokroić,obsmażyć,doprawić,dolać wina,dusić z sosem,aż zgęstnieje.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg.cielęciny,
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 duże dojrzałe pomidory,
  • garść ciemnych oliwek,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 100 ml.oliwy,
  • 35 łyżek mąki,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie

  1. 1.Rozgrzać połowę porcji oliwy,usmażyć posiekaną cebulę,zmiażdżony czosnek i oregano,dolać 1 i 1/2 szklanki wina,pokrojone i rozgniecione pomidory bez skórki.
  2. 2.Powstały z tego sos trzymać na małym ogniu 5 min.Cielęcinę pokroić w kostkę,oprószyć mąką i ob-
  3. -smażyć,lekko doprawić solą i pieprzem.
  4. 3.Resztę wina wlać na patelnię i dusić mięso kolejne kilka minut.Sos przelać do garnka,włożyć mięso,oliwki i pokrojoną w paski paprykę i dusić do momentu,aż sos zgęstnieje.
  5. 4.Podawać z ryżem.
mięso warzywa mięsa dania grecka kuchnie świata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze