Cielęcina z tawerny.

Sporządzić sos do mięsa,a mięso pokroić,obsmażyć,doprawić,dolać wina,dusić z sosem,aż zgęstnieje.

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1 kg.cielęciny,
  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 duże dojrzałe pomidory,
  • garść ciemnych oliwek,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 100 ml.oliwy,
  • 35 łyżek mąki,
  • oregano,
  • pieprz,
  • sól.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Rozgrzać połowę porcji oliwy,usmażyć posiekaną cebulę,zmiażdżony czosnek i oregano,dolać 1 i 1/2 szklanki wina,pokrojone i rozgniecione pomidory bez skórki.
  • 2.Powstały z tego sos trzymać na małym ogniu 5 min.Cielęcinę pokroić w kostkę,oprószyć mąką i ob-
  • -smażyć,lekko doprawić solą i pieprzem.
  • 3.Resztę wina wlać na patelnię i dusić mięso kolejne kilka minut.Sos przelać do garnka,włożyć mięso,oliwki i pokrojoną w paski paprykę i dusić do momentu,aż sos zgęstnieje.
  • 4.Podawać z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy