Ciasto drożdżowe z węgierkami

Ciasto drożdżowe z węgierkami to łatwy wypiek wymagający uwagi. Cynamon idealnie współgra ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe z węgierkami.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g cukru + łyżka do zaczynu
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 75 g masła, roztopionego
  • 1,25 kg węgierek, wypestkowanych, pociętych na ćwiartki
  • 50 g płatków migdałowych
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.
  2. Połowę mąki, sól, jajko i 7,5 dag cukru mieszamy z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
  3. Ciasto energicznie zagniatamy, następnie rozwałkowujemy. Blachę 30 x 20 cm smarujemy masłem i rozkładamy na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Na cieście układamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Pieczemy przez 30 min. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy nim jeszcze ciepłe ciasto.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: wykwintne ciasto z borówkami

 


 

 

 

 

 

 

 

 

śliwki drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy