Ciasto drożdżowe z węgierkami

Ciasto drożdżowe z węgierkami to łatwy wypiek wymagający uwagi. Cynamon idealnie współgra ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe z węgierkami.

ciasto z owocamiciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g cukru + łyżka do zaczynu
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 75 g masła
  • roztopionego
  • 1,25 kg węgierek
  • wypestkowanych
  • pociętych na ćwiartki
  • 50 g płatków migdałowych
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy na 15 min
  • by zaczyn zaczął pracować.
  • Połowę mąki
  • sól
  • jajko i 7,5 dag cukru mieszamy z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto
  • dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
  • Ciasto energicznie zagniatamy
  • następnie rozwałkowujemy. Blachę 30 x 20 cm smarujemy masłem i rozkładamy na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Na cieście układamy śliwki
  • posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Pieczemy przez 30 min. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy nim jeszcze ciepłe ciasto.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: wykwintne ciasto z borówkami

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy