Ewa Niepytalska

Cookie dough – masa ciasteczkowa

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cookie dough to szybki deser dla każdego, kto uwielbiał wyjadać w dzieciństwie surową masę na ciasteczka prosto z miski. Można go jeść bez obawy, że wywoła ból brzucha, ponieważ nie zawiera jajek ani proszku do pieczenia, a użyta w nim mąka została podgrzana w piekarniku. To kultowy przysmak znany z amerykańskiej kuchni. Warto po prostu pałaszować go łyżeczką, ale nada się też do innych deserów lub wypieków. Sprawdźcie, jak zrobić jadalne na surowo cookie dough. 

Składniki:

  • cukier  20 g

  • brązowy cukier  40 g

  • masło  60 g

  • ekstrakt waniliowy  3 g

  • sól  3 g

  • mąka pszenna  100 g

  • mleko  30 ml

  • czekolada mleczna  100 g

Cookie dough – masa ciasteczkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wykładamy blachę papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 175°C. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Czekoladę siekamy.  

  • Krok 2:

    Mąka: wysypujemy ją na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika. Po upływie 5 minut wyjmujemy ją i studzimy. 

  • Krok 3:

    Cookie dough: masło kroimy w kostkę i ucieramy z białym i brązowym cukrem na jednolity krem. Dodajemy sól, mąkę, ekstrakt waniliowy i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy masę ciasteczkową za pomocą łopatki.  

Porady

  • Nie polecamy dodawania do masy ciasteczkowej surowej mąki. Jest ciężkostrawna i może mieć szkodliwe bakterie. Żeby była zdatna do spożycia, podpiekamy ją w piekarniku. Można też uprażyć ją na patelni, ale trzeba ją często mieszać, żeby się nie przypaliła. Zyska wtedy dodatkowe, orzechowe nuty smakowe. 
  • Zamiast używać aromatów ze sklepu, najlepiej zaopatrzyć się we własną esencję waniliową. Jej przyrządzenie w domowych warunkach jest bardzo proste, chociaż wymaga cierpliwości. Laski wanilii wystarczy zalać wódką, ale na efekty trzeba poczekać co najmniej 6 tygodni. Taki aromat przyda się później nie tylko do zrobienia szybkiego cookie dough, ale także do różnych wypieków i deserów. 
  • Proponujemy posiekanie czekolady mlecznej, ale równie dobrze można kupić gotowe groszki lub kropelki. Sprawdzi się także gorzka, biała lub rubinowa tabliczka. Jeśli lubimy mocno czekoladowe smaki, wymieszajmy masę z kakao.  
  • Masę ciateczkową można jeść łyżeczką, jak za czasów dzieciństwa lub stworzyć dzięki niej różne desery. Dużą popularnością cieszą się na przykład lody cookie dough. Do ich zrobienia będą nam potrzebne śmietana kremówka i mleko skondensowane. Jadalna, surowa masa z kawałkami czekolady może też posłużyć za wypełnienie babeczek lub jako spód do sernika. 
  • Deser w postaci masy ciasteczkowej należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba go spożyć w ciągu 5 dni. W niskiej temperaturze mocno stężeje, dlatego warto przełożyć go w ciepłe miejsce przed spożyciem. Masę można również zamrozić. 
  • Każdemu miłośnikowi kruchych ciasteczek z czekoladą z pewnością nasuwa się pytanie, czy cookie dough można piec. Żeby masę można było bezpiecznie spożywać na surowo, jest pozbawiona składników takich jak jajka i proszek do pieczenia. Możemy przekształcić je w ciastka, ale będą miały inną strukturę niż klasyczne wypieki tego rodzaju.  
  • Groszki czekoladowe warto zamienić na kolorową posypkę cukrową. Stworzymy w ten sposób szybki, atrakcyjny deser na przyjęcie dla dzieci. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne