Ewa Niepytalska

Nanaimo bars – kanadyjskie batoniki

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nanaimo bars to proste i szybkie kanadyjskie batoniki, które nie wymagają pieczenia. Spód przypomina blok czekoladowy. Powstaje z masy kakaowej z dodatkiem migdałów, wiórków kokosowych i pokruszonych herbatników. Na nim spoczywa gęsty krem maślany z budyniem, a dzieło wieńczy polewa czekoladowa. Klasyczne Nanaimo bars przybyły do nas z daleka, bo aż z Kolumbii Brytyjskiej, ale ich smak przypomina rodzime desery i kojarzy się z dzieciństwem. Musicie ich spróbować.  

Składniki:

  • masło  260 g

  • cukier  50 g

  • kakao  50 g

  • jajka  1 szt.

  • herbatniki  150 g

  • migdały  40 g

  • wiórki kokosowe  90 g

  • cukier puder  250 g

  • budyń waniliowy  20 g

  • śmietana kremówka  30 ml

  • czekolada deserowa  120 g

Nanaimo bars – kanadyjskie batoniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: składniki na krem, czyli 100 g masła i śmietankę kremówkę, wyjmujemy z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały siekamy, a herbatniki rozdrabniamy na okruchy. 

  • Krok 2:

    Spód: kroimy w kostkę 100 g masła. Wkładamy je razem z cukrem i kakao do miseczki, którą umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą. Podgrzewamy i mieszamy składniki, żeby całkowicie się rozpuściły. Lekko roztrzepujemy jajko za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy je do gorącej mieszanki. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Zdejmujemy ją z kąpieli wodnej i łączymy z pokruszonymi herbatnikami, wiórkami kokosowymi i migdałami. Wykładamy ją na dno foremki i wyrównujemy. Chłodzimy, żeby stężała. 

  • Krok 3:

    Krem: 100 g masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietankę i budyń waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Wykładamy go na kakaowy spód i z powrotem wstawiamy foremkę do lodówki. 

  • Krok 4:

    Polewa: 60 g masła rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy go z palnika i wrzucamy do niego posiekaną czekoladę. Przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, po czym mieszamy składniki do uzyskania gładkiego sosu. Rozsmarowujemy go na kremie maślanym.  

  • Krok 5:

    Nanaimo bars: kiedy wszystkie warstwy ciasta całkowicie stężeją, kroimy je na batoniki w kształcie kwadracików lub prostokątów.  

Porady

  • Niech nasze ciasto bez pieczenia stoi w lodówce tak długo, jak to możliwe, zanim zaczniemy je porcjować. Dzięki temu otrzymamy batony o równych, zwartych warstwach. Najlepiej kroić je za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.
  • Pamiętajmy, że miseczka, w której przyrządzamy bazę maślaną na kakaowy spód, nie powinna dotykać tafli wody. Inaczej składniki będą miały zbyt wysoką temperaturę i jajko zetnie się od razu po zetknięciu z gorącą masą. Utrudni nam to uzyskanie odpowiedniej, kremowej konsystencji.   
  • Migdały mogą być w skórce, zblanszowane, a także w formie słupków lub płatków. Jeśli akurat mamy w domu całe orzechy, ale chcemy pozbyć się łupinki, namoczmy je w gorącej wodzie. Dzięki temu brązowa powłoczka z łatwością odejdzie, kiedy potrzemy migdały.  
  • Jednym ze składników w naszym przepisie na kanadyjskie batoniki są herbatniki. Są one niezbędne, żeby Nanaimo bars uzyskały zwarty, chrupiący spód. Możemy je zamienić na pełnoziarniste ciastka typu digestive lub ciasteczka owsiane. W ostateczności podobną funkcję spełnią też krakersy.  
  • Herbatniki możemy pokruszyć za pomocą malaksera. Uważajmy, żeby nie zmielić ich na pył. Da się też wykonać ten krok ręcznie. Wystarczy zawinąć ciastka w torebkę foliową i rozdrobnić je tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.  
  • Migdały możemy zamienić na orzechy pekan lub włoskie, a sproszkowane kakao do spodu da się zastąpić rozpuszczoną gorzką czekoladą.  
  • Jeśli nie dysponujemy sproszkowanym budyniem, możemy dodać do kremu skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Odpowiedni aromat nada mu esencja waniliowa.  
  • Nanaimo bars są bardzo słodkie, dlatego polewę polecamy przyrządzić z czekolady deserowej, najlepiej o wysokiej zawartości kakao. Jeśli nie przepadamy za tą charakterystyczną goryczką, możemy użyć czekolady mlecznej.  
  • Kanadyjskie batoniki Nanaimo przechowuje się w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez około 2–3 dni. Można je też zamrozić, co przedłuży ich przydatność do spożycia o 3 miesiące.  
  • Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis, wypróbujcie też inne batoniki bez pieczenia, na przykład rocky road.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne