Muffinki z białą czekoladą są wilgotne i miękkie w środku. To jeden z tych deserów, który zawsze się udaje i kochają go wszyscy. Możemy je dowolnie ozdobić, np. bitą śmietaną, obsypać cukrem pudrem, polać sosem karmelowym lub podać z owocami. Wystarczy tylko kilka kroków i gotowy wypiek trafia na stół. Do tego babeczki z białą czekoladą robi się dość szybko, dlatego to świetny pomysł, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Koniecznie przetestujcie przepis na muffinki z białą czekoladą.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Piekarnik: nagrzewamy do do 160°C.
Przygotowanie: przygotowujemy foremkę do muffinek i wkładamy do nich papilotki o pojemności 125 ml.
Składniki mokre: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę oraz masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.
Składniki suche: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy.
Łączenie składników: letnie mokre składniki przelewamy do suchych. Dodajemy rozbite jajka i całość mieszamy.
Wypełnianie foremek: wymieszane ciasto wykładamy do papilotek o 2–3 cm mniej od wysokości foremek.
Pieczenie: blaszkę z muffinkami z białą czekoladą wkładamy na środkowa półkę i pieczemy ok. 25–30 minut, aż babeczki będą rumiane, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy.
Studzenie: papilotki z upieczonymi babeczkami wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Porady
- Ostudzone muffinki z białą czekoladą możemy podać z bitą śmietaną, kremem z mascarpone z dodatkiem startej skórki z cytryny lub pomarańczy.
- Oprószone cynamonem lub kawą będą wyglądały niezwykle efektownie. Możemy też dodatkowo posypać je posiekanymi orzechami włoskimi, laskowymi czy brazylijskimi.
- Muffinki możemy posypać też cukrem pudrem, ozdobić lukrem. A jeśli lubimy czekoladowe smaki, to polecamy polać je roztopioną czekoladą: białą, gorzką lub deserową.
- Schłodzone muffinki z białą czekoladą można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.
- Fanom szybkich wypieków z owocami szczególnie polecamy muffinki z malinami i białą czekoladą. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone. Wciskamy je delikatnie na wierzch surowego ciasta i pieczemy, jak w przepisie podanym powyżej .
Komentarze