Chlebek wielkanocny to coś, co po prostu musi pojawić się na waszym stole! To pyszny maślany wypiek, który tradycyjnie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pyszny i pasuje do wielkanocnych pasztetów, ugotowanych na twardo jajek i sałatek, między innymi jarzynowej. Taki chlebek wielkanocny będzie też dobry do święconki.
Chlebek wielkanocny / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.54 z 190 głosów)
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 2/3 szklanki mąki i łyżkę cukru, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W misce resztę mąki, migdały, sól, pozostały cukier i skórkę z limonki mieszamy. W mące robimy dołek, dodajemy zaczyn, ciepłe masło i 3 jajka. Zagniatamy przez 12 min spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odklejać się od ręki). Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godz.
Wyrośnięte uderzamy pięścią, by je „odpowietrzyć". Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek. Łączymy, zlepiając ich końce razem i zaplatamy warkocz. Końcówki warkocza zlepiamy razem i podwijamy pod spód. Wciskamy w ciasto ugotowane jajka. Zaplecioną chałkę przekładamy do podłużnej foremki lub układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i odstawiamy na kolejne 2 godz. do wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 30–40 min w temp. 190°C.
Porady
W przepisie na chlebek wielkanocny wykorzystujemy:
- mleko - podgrzane
- drożdże - rozkruszone
- migdały - zmielone
- skórkę z cytryny - można użyć skórki z limonki
- masło - stopione
- żółtko - wymieszane z dwoma dodatkowymi łyżkami mleka
Chlebek wielkanocny wspaniale sprawdza się także w wersji mniejszej. Możemy przygotować kilka małych chlebków, tak by każdy domownik dostał swój. Chlebem wielkanocny dobrze komponuje się nie tylko z sezamem - możemy zastąpić go na przykład czarnuszką, pokruszonymi orzechami czy pestkami dyni lub słonecznikiem. Chlebek ma lekko słodki smak, dzięki czemu dobrze pasuje zarówno do dodatków słonych, jak i słodkich.
Komentarze