Chlebek bananowy z jagodami i gorzką czekoladą

Wegańskie ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu .

Dodany przez:

Chlebek bananowy lekki i smaczny

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej dobrej jakości
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka nasion chia połączona z 3 łyżkami wody
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego lub winogronowego
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • borówki lub jagody (ilość według uznania)
  • gorzka czekolada drobno pokrojona
  • otarta skórka z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C, foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypać i wymieszać suche składniki : 3 rodzaje mąk, cukier, proszek do pieczenia, soda.
  3. Banany zmiksować blenderem , mleko sojowe połączyć z octem jabłkowym (uzyskamy konsystencje przypominającą zsiadłe mleko).
  4. W innej misce łączymy ze sobą mokre składniki, czyli : zmiksowane banany, mleko z octem, wodę z nasionami chia, olej, ekstrakt waniliowy skórkę z otartej cytryny.
  5. Do suchych składników dodajemy mokre, chwilę miksujemy na koniec dodajemy jagody i gorzką czekoladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.

Wskazówki

Zobacz też: domowe pierogi z jagodami

banany borówki chlebek bananowy wegański
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze