Chlebek bananowy z jagodami i gorzką czekoladą

Wegańskie ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu .

dodany przez: aga30 aga30

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 150 głosów)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej dobrej jakości
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka nasion chia połączona z 3 łyżkami wody
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego lub winogronowego
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • borówki lub jagody (ilość według uznania)
  • gorzka czekolada drobno pokrojona
  • otarta skórka z cytryny (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C, foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać i wymieszać suche składniki : 3 rodzaje mąk, cukier, proszek do pieczenia, soda.
  • Banany zmiksować blenderem , mleko sojowe połączyć z octem jabłkowym (uzyskamy konsystencje przypominającą zsiadłe mleko).
  • W innej misce łączymy ze sobą mokre składniki, czyli : zmiksowane banany, mleko z octem, wodę z nasionami chia, olej, ekstrakt waniliowy skórkę z otartej cytryny.
  • Do suchych składników dodajemy mokre, chwilę miksujemy na koniec dodajemy jagody i gorzką czekoladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.

Porady

Zobacz też: domowe pierogi z jagodami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy