Białe Szparagi w Parmeńskiej Szynce z Cheddarem

Dziś zapraszam na pyszne i szybko do przygotowania – pieczone białe szparagi z serem cheddar otulone szynką parmeńską.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg. świeżych białych szparagów (2 pęczki)
  • masło klarowane (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 100 g. sera cheddar (pokroić w grube paski)
  • 20 plastrów szynki parmeńskiej
  • 50 g. sera parmezan (do posypania)
  • 50 g. sera gouda (do posypania)
  • tymianek (suszony)
  • przyprawy: pieprz kolorowy (świeżo zmielony)

Przygotowanie

  1. ► Szparagi umyć i odciąć twardą zdrewniałą dolną końcówkę (około 2 cm). Przygotowane szparagi gotować w wodzie z odrobiną cukru i masła przez około 7 minut. Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone.
  2. ► W plasterek szynki zawinąć 1 szparag i pasek sera cheddar. Obwinięte szynką szparagi ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać serem gouda, parmezanem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 - 25 minut w temperaturze 190 C / Termoobieg /.
szparagi szynka ser cheddar ser gouda ser parmezan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy