Joanna Komorowska

Sernik z kajmakiem

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Sernik z kajmakiem to pyszna wariacja na temat tradycyjnego sernika. Spód ma z ciasteczek i orzechów, a wierzch polany jest masą kajmakową i posypany orzeszkami ziemnymi. Pomiędzy tymi warstwami znajdziemy masę serową z kajmakiem. Ciasto jest niezwykle kremowe i aksamitne. Sernik z kajmakiem (znany też jako sernik krówkowy) będzie idealny zarówno jako deser na świątecznym stole, jak i do popołudniowej kawy. Zapraszamy na lekki jak pianka i prosty w wykonaniu, wspaniały sernik z orzechami.   

Składniki:

  • ciastka maślane  150 g

  • orzeszki ziemne  20 g

  • orzechy włoskie  50 g

  • masło  150 g

  • ser z wiaderka  1 kg

  • jajka  5 szt.

  • masa kajmakowa  460 g

  • budyń śmietankowy  40 g

  • śmietana kremówka  100 ml

  • żelatyna  4 g

  • woda  50 ml

Sernik z kajmakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 170°C.

  • Krok 2:

    Rozdrabnianie: 50 g masła roztapiamy, studzimy. 50 g orzechów  włoskich miksujemy w malakserze lub blenderze na drobno. Przekładamy do miski. Ciasteczka owsiane rozdrabniamy tak samo jak orzechy. Łączymy z orzechami. Wlewamy przestudzone masło. Mieszamy.

  • Krok 3:

    Forma: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Aby pergamin dobrze przylegał do boków, najlepiej posmarować je olejem. Papier wówczas przyklei się do ścianek. 

  • Krok 4:

    Spód ciasteczkowy: dno foremki wylepiamy masą orzechowo-ciasteczkową. Wyrównujemy i pieczemy na środkowej półce przez 15 minut. Wyjmujemy. Następnie zmniejszamy temp. do 160°C.

  • Krok 5:

    Masa serowa: 100 g masła roztapiamy, studzimy. Ser umieszczamy w misie miksera, wbijamy 5 jajek, dodajemy: budyń bez cukru, płynne, chłodne masło oraz 260 g kajmaku o smaku orzechowym. Całość miksujemy, aż masa będzie jednolita i aksamitna. Ser wykładamy na podpieczony spód i pieczemy sernik z masą kajmakową na środkowej półce przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Pozwalamy, aby nasz sernik z kajmakiem powoli stygł. 

  • Krok 6:

    Krem kajmakowy: żelatynę przesypujemy do 50 ml wrzątku, mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Schłodzoną kremówkę 36% ubijamy na sztywno. Gdy śmietanka będzie już gotowa, dodajemy po 1 łyżce kajmaku, po każdej porcji chwilę miksując. Do kremu wlewamy przestudzoną żelatynę, składniki łączymy.

  • Krok 7:

    Wykończenie sernika z kajmakiem: krem przekładamy na wystudzony sernik. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Porady

  • Do sernika z kajmakiem najlepsza będzie foremka z otwieranym rantem. Ułatwi to po upieczeniu wyjęcie ciasta.
  • Zamiast orzeszków ziemnych, do ozdoby możemy użyć orzechów włoskich. Sernik z masą kajmakowo-orzechową będzie wtedy bardziej wyrazisty w smaku.  
  • Orzechów nie musimy blendować. Możemy umieścić je w mocnym woreczku strunowym, przykryć np. ściereczką kuchenną, i przy pomocy wałka rozdrobnić. Mąkę orzechową można kupić, jest ona dostępna w większości sklepów.
  • Jeżeli mamy niewielką komorę malaksera, wówczas ciastka do sernika mielimy na raty. Możemy też rozdrobnić je, podobnie jak orzechy, przy pomocy wałka.
  • Do przygotowania sernika z kajmakiem używamy jak najlepszej jakości sera z wiaderka lub tradycyjnego tłustego twarogu, który trzykrotnie mielimy. 
  • Budyń możemy zastąpić 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i kilkoma kroplami olejku śmietankowego.
  • Masę serową możemy wymieszać bez użycia miksera, tylko przy pomocy łyżki. Mieszamy do połączenia się składników. Trwa to dłużej niż mikserem, ale efekt jest ten sam.
  • Sernik kajmakowy, znany czasem jako sernik krówkowy, studzimy w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach – wtedy nie opadnie nam tak, jak w przypadku wyciągnięcia go z gorącego piecyka od razu po upieczeniu.
     
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne