REKLAMA

Moje Gotowanie Grudzień 2018

W grudniowym numerze "Moje Gotowanie" podpowiadamy triki na rodzinną Wigilię dla zabieganych, przepisy na pieczenie na świąteczny obiad, a także wege bigos w trzech wersjach. Dodatkowo polecamy kiszone buraki nie tylko na barszcz, a także najlepsze słodkości na Gwiazdkę. Agata Wojda radzi z kolei, jak podkręcić smak wigilijnych potraw za pomocą suszonych owoców. Co jeszcze w numerze? Przeczytaj poniżej.

"Moje Gotowanie" na grudzień to pierwsze Święta z odświeżoną makietą magazynu i nowymi cyklami. Nadal zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na grudzień - a zwłaszcza święta Bożego Narodzenia i Wigilię. Królową numeru została gałka muszkatołowa - przyprawa o bardzo korzennym aromacie, wprost niezbędna do świątecznych pierników i na pasztet.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

DO SMAKU Niedoceniony kminek. Niegdyś zwany „pieprzem biedaków". Wysuszone nasiona o bardzo pikantno-ziemistym zapachu i smaku najbardziej pasują do pieczywa, tłustych mięs, drobiu i kapusty.

GDY GONI NAS CZAS Wigilia dla zapracowanych. Rozkładamy przygotowanie tradycyjnych dań wigilijnych (w nieco nowocześniejszej odsłonie) na kilka dni, aby nie dokładać sobie pracy po i tak pracowitych dniach.

NA ZAPAS Kiszone buraki. Znakomite na wigilijny barszcz, ale również jako baza zdrowego napoju, sałatek oraz innych zup.

PO PROSTU ZRÓB TO! PO PROSTU ZRÓB TO! Trufelki i pralinki. Nic nie sprawi większej radości niż własnoręcznie zrobione i pięknie zapakowane domowe czekoladki. Ucieszą dzieciaki, a gdy dodamy do nich kroplę alkoholu, przypadną też do gustu dorosłym.

W rubryce "Święta z pasją i ze smakiem" przeczytamy:

SAM KONKRET Wytworne pieczenie. Gęś, kaczka i kurczak z farszami, cała szynka, polędwica w prosciutto oraz kulebiak na świąteczny obiad.

RETROKUCHNIA Karp po żydowsku. Tradycyjny, w galarecie z rodzynkami.

KUCHENNE ODKRYCIA Ryby w eleganckiej odsłonie. Dla zwolenników nowocześniejszego gotowania

ZBLIŻENIE NA ZBLIŻENIE NA Szlachetna wanilia. Jedna z najdroższych przypraw świata, bez aromatu której trudno sobie wyobrazić większość ciast.

SAMA SŁODYCZ Wśród słodkiej ciszy. Duży wybór tradycyjnych makowców i ciastek z makiem, pierników, serników, ciastek orzechowych i czekoladowych, z dużą ilością bakalii, karmelu, kremów, migdałów i aromatycznych cytrusów.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAMO MIĘSO SAMO MIĘSO Rozbratel i Antrykot. Jurek Sobieniak o jednych z najsmakowitszych grzbietowych częściach tuszy wołowej, świetnych na steki, bitki, burgery i soczyste pieczenie

KUCHNIA AGATY WOJDY Suszone owoce robią święta. Tradycyjne bożonarodzeniowe dania po mistrzowsku przełamane smakiem suszonych owoców.

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Brukselka. Kinga Błaszczyk-Wójcicka i jej smakowite przepisy na małe kapuściane główki.

W DOBREJ FORMIE E Jak cieszyć się świętami i nie przytyć? Beata Grątkowska radzi, jak czerpać radość ze smaku świątecznych potraw bez obawy o ich wpływ na sylwetkę.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w  grudniowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA Uczta. Z restauracji wprost na stół Roberta Sowy przepisy na profesjonalne dania, które można przyrządzić we własnej kuchni i zabłysnąć

ŚWIAT NA TALERZU Tropikalne Boże Narodzenie. Jedziemy do Portoryko, gdzie sezon świąteczny trwa niemal 2 miesiące! .

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Sekrety prawdziwej czekolady. Założyciele Manufaktury Czekolady opowiadają o swoich ręcznie wyrabianych cudeńkach

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne grudniowe okazje.

Przepisy z magazynu