Makowiec to tradycyjne ciasto wigilijne i wielkanocne, które dla większości osób kojarzy się z zawijaną roladą. Jednak można go przygotować również na inne sposoby. Jedną z nich jest jest makowiec w formie placka z kruszonką. Makowiec na kruchym cieście jest wilgotny i soczysty w środku oraz chrupki na zewnątrz. Poznaj przepis na pysznego makowca z kruszonką. Gwarantujemy, że będzie smakował wszystkim domownikom!
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Porady
- Jeśli nie masz zbyt wiele czasu i przygotować makowiec, możesz zakupić gotowa masę makową w puszce. Oczywiście ta domowej roboty będzie o wiele lepsza w smaku, jednak warto wiedzieć o takiej możliwości.
- Gotowy makowiec można posypać z wierzchu cukrem pudrem lub lukrem.
Makowiec to ciasto, które wspaniale komponuje się z dodatkami takimi jak rodzynki, skórka pomarańczowa, bakalie czy orzechy. Pasują do niego również daktyle oraz suszone owoce. Ciekawym dodatkiem zwłaszcza do makowca wigilijnego będą również goździki i anyż. Z kolei popularny makowiec japoński to ciasto z dodatkiem jabłek.
Seromakowiec to ciasto, które w wielu domach króluje podczas Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki połączeniu sera i maku, otrzymujemy pyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze z sernika – kremowy ser i makowca – mokry mak. Seromakowiec to ciasto nie tylko świąteczne. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub deser na rodzinne uroczystości. Ten wypiek to spełnienie marzeń dla wszystkich fanów serników i makowców.
Mak to produkt, który świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do makaronów. Popularnym daniem z makiem są łazanki, które również należą do tradycyjnych potraw świątecznych. Mak to produkt, który można wykorzystać przy pieczeniu bułek oraz chleba. Z jego dodatkiem przygotujecie również pyszne domowe batony oraz ciasteczka. Babeczki z dodatkiem maku zaskakują smakiem i aromatem. To też dobry dodatek do past kanapkowych. Słynna potrawa z makiem to kutia przygotowywana tradycyjnie z pszenicy, bakalii maku i miodu. Mak to również niezastąpiony dodatek do rogalików.
Komentarze