Makowiec na kruchym cieście z kruszonką

Makowiec to tradycyjne ciasto wigilijne i wielkanocne, które dla większości osób kojarzy się z zawijaną roladą. Jednak można go przygotować również na inne sposoby. Jedną z nich jest jest makowiec w formie placka z kruszonką. Makowiec na kruchym cieście jest wilgotny i soczysty w środku oraz chrupki na zewnątrz. Poznaj przepis na pysznego makowca z kruszonką. Gwarantujemy, że będzie smakował wszystkim domownikom!

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta makowiec kruszonka

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 200 głosów)


Kroki przygotowania:

  • makowiec-pieczenie 1. Przygotowujemy kruche ciasto. W tym celu mieszamy 25 dag mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 1,5 łyżki cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie do ciasta dodajemy 1 jajko i 15 dag margaryny. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • makowiec-przepis 2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przystępujemy do przygotowania nadzienia. Do garnuszka wlewamy 1 l mleka, dodajemy 7,5 dag cukru, olejek migdałowy i szczyptę soli. Całość oprowadzamy do wrzenia. Mieszając dodajemy kaszę manną oraz mak i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Następnie dodajemy rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tortownicę (śr. 24–26 cm) natłuszczamy i oprószamy mąką.
  • makowiec-spod 3. Przystępujemy do przygotowania kruszonki: 10 dag margaryny ucieramy trzepaczką wraz z 8 dag cukru i szczyptą soli w wąskim wysokim naczyniu. Dodajemy 15 dag mąki i krótko mieszamy aż powstaną grudki. Ciasto rozwałkowujemy na krąg równy dnu tortownicy i przekładamy do formy. Z reszty ciasta rozwałkowujemy paski o szer. 5 cm i wyklejamy nimi boki tortownicy zlepiając ze spodem. Wystudzoną masę makową łączymy z 200 ml śmietany 22% i 3 jajkami. Nadzienie rozkładamy na cieście i przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.

Porady

  • Jeśli nie masz zbyt wiele czasu i przygotować makowiec, możesz zakupić gotowa masę makową w puszce. Oczywiście ta domowej roboty będzie o wiele lepsza w smaku, jednak warto wiedzieć o takiej możliwości.
     
  • Gotowy makowiec można posypać z wierzchu cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

Notka redakcyjna

Dodatki do makowca

Makowiec to ciasto, które wspaniale komponuje się z dodatkami takimi jak rodzynki, skórka pomarańczowa, bakalie czy orzechy. Pasują do niego również daktyle oraz suszone owoce. Ciekawym dodatkiem zwłaszcza do makowca wigilijnego będą również goździki i anyż. Z kolei popularny makowiec japoński to ciasto z dodatkiem jabłek.

Seromakowiec – czyli sernik i makowiec w duecie

Seromakowiec to ciasto, które w wielu domach króluje podczas Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki połączeniu sera i maku, otrzymujemy pyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze z sernika – kremowy ser i makowca – mokry mak. Seromakowiec to ciasto nie tylko świąteczne. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub deser na rodzinne uroczystości. Ten wypiek to spełnienie marzeń dla wszystkich fanów serników i makowców.

Mak - dodatek nie tylko do ciast

Mak to produkt, który świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do makaronów. Popularnym daniem z makiem są łazanki, które również należą do tradycyjnych potraw świątecznych. Mak to produkt, który można wykorzystać przy pieczeniu bułek oraz chleba. Z jego dodatkiem przygotujecie również pyszne domowe batony oraz ciasteczka. Babeczki z dodatkiem maku zaskakują smakiem i aromatem. To też dobry dodatek do past kanapkowych. Słynna potrawa z makiem to kutia przygotowywana tradycyjnie z pszenicy, bakalii maku i miodu. Mak to również niezastąpiony dodatek do rogalików.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy