Makowiec na kruchym cieście jest wilgotny i soczysty w środku oraz chrupki na zewnątrz. Ciasto z makiem to tradycyjny wypiek świąteczny, robi się je zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc. To prostsza i szybsza alternatywa dla rolady, której przygotowanie wymaga nieco wprawy. W wersji ekspresowej sprawdzi się gotowa masa makowa. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny makowiec z kruszonką, który posmakuje całej rodzinie.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Kruche ciasto: mieszamy 250 g mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 100 g cukru, 8 g cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie do ciasta dodajemy 1 jajko i 150 g masła. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa makowa: do garnuszka wlewamy 1 l mleka, dodajemy 75 g cukru, olejek migdałowy i szczyptę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia. Mieszając dodajemy kaszę manną oraz mak i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Następnie dodajemy rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną masę makową łączymy z 200 ml śmietany 22% i z 3 jajkami.
Kruszonka: 100 dag margaryny ucieramy trzepaczką wraz z 80 g cukru i szczyptą soli w wąskim wysokim naczyniu. Dodajemy 150 g mąki i krótko mieszamy aż powstaną grudki.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Tortownicę (śr. 24–26 cm) natłuszczamy i oprószamy mąką.
Formowanie ciasta: rozwałkowujemy je na krąg równy dnu tortownicy i przekładamy do formy. Z reszty ciasta rozwałkowujemy paski o szer. 5 cm i wyklejamy nimi boki tortownicy zlepiając ze spodem. Masę makową rozkładamy na cieście i posypujemy kruszonką.
Pieczenie: makowiec na kruchym cieście wsadzamy do piekarnika na ok. 1 godz.
Porady
- Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową to z pewnością wersja dla zabieganych. Powstaje zdecydowanie szybciej, ale trzeba zwrócić uwagę na jej skład.
- Zamiast kruszonki możemy polać wierzch ciasta lukrem lub posypać cukrem pudrem – oczywiście robimy to dopiero, jak ciasto dobrze przestygnie.
- Jeśli lubimy naprawdę słodkie wypieki to na kruszonce możemy zrobić dodatkową warstwę z lukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- Masę makową możemy wzbogacić również o inne składniki. Odpowiednie będą suszone morele (posiekane), żurawina i orzechy: włoskie lub pekan.
- Mak można przygotować na 2 sposoby: ugotować go w mleku, jak w przepisie powyżej lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa (najlepiej trzykrotnie) – pozostałe składniki dodajemy wtedy później, nie mielimy ich.
Makowiec na kruchym cieście to ciasto, które wspaniale komponuje się z dodatkami takimi jak rodzynki, skórka pomarańczowa, bakalie i orzechy. Pasują do niego również daktyle oraz suszone i kandyzowane owoce. Ciekawym dodatkiem, zwłaszcza do makowca wigilijnego, będą również goździki i anyż. Masę makową można połączyć również ze świeżym jabłkiem, startym na tarce.
Seromakowiec to ciasto idealne dla niezdecydowanych. Zamiast piec dwie wersje, można połączyć dwa wypieki w jednym. Ten wyjątkowy deser króluje w wielu polskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Łączy w sobie to, co najlepsze z sernika – kremowy ser – i z makowca – wilgotny mak. Ale sernik z makiem to ciasto nie tylko świąteczne. Idealnie sprawdzi się też, jako dodatek do kawy lub deser na rodzinne uroczystości.
Mak kojarzy nam się głównie z ciastami i innymi słodkimi wypiekami (ciasteczka, babeczki, rogaliki). Ale to nie tylko wszystkim nam dobrze znana rolada makowa, ani nawet makowiec na kruchym cieście. Jego zastosowanie jest o wiele szersze. Pojawia się w wielu daniach świątecznych i regionalnych:
Komentarze