Makowiec na kruchym cieście z kruszonką

Makowiec na kruchym cieście jest wilgotny i soczysty w środku oraz chrupki na zewnątrz. Ciasto z makiem to tradycyjny wypiek świąteczny, robi się je zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc. To prostsza i szybsza alternatywa dla rolady, której przygotowanie wymaga nieco wprawy. W wersji ekspresowej sprawdzi się gotowa masa makowa. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny makowiec z kruszonką, który posmakuje całej rodzinie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta makowiec

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 202 głosów)

Makowiec na kruchym cieście z kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kruche ciasto: mieszamy 250 g mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 100 g cukru, 8 g cukru waniliowego i szczyptą soli. Następnie do ciasta dodajemy 1 jajko i 150 g masła. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • 2.

    Masa makowa: do garnuszka wlewamy 1 l mleka, dodajemy 75 g cukru, olejek migdałowy i szczyptę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia. Mieszając dodajemy kaszę manną oraz mak i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Następnie dodajemy rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną masę makową łączymy z 200 ml śmietany 22% i z 3 jajkami.

  • 3.

    Kruszonka: 100 dag margaryny ucieramy trzepaczką wraz z 80 g cukru i szczyptą soli w wąskim wysokim naczyniu. Dodajemy 150 g mąki i krótko mieszamy aż powstaną grudki.

  • 4.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Tortownicę (śr. 24–26 cm) natłuszczamy i oprószamy mąką.

  • 5.

    Formowanie ciasta: rozwałkowujemy je na krąg równy dnu tortownicy i przekładamy do formy. Z reszty ciasta rozwałkowujemy paski o szer. 5 cm i wyklejamy nimi boki tortownicy zlepiając ze spodem. Masę makową rozkładamy na cieście i posypujemy kruszonką.

  • 6.

    Pieczenie: makowiec na kruchym cieście wsadzamy do piekarnika na ok. 1 godz.

Porady

  • Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową to z pewnością wersja dla zabieganych. Powstaje zdecydowanie szybciej, ale trzeba zwrócić uwagę na jej skład.
  • Zamiast kruszonki możemy polać wierzch ciasta lukrem lub posypać cukrem pudrem – oczywiście robimy to dopiero, jak ciasto dobrze przestygnie.
  • Jeśli lubimy naprawdę słodkie wypieki to na kruszonce możemy zrobić dodatkową warstwę z lukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  • Masę makową możemy wzbogacić również o inne składniki. Odpowiednie będą suszone morele (posiekane), żurawina i orzechy: włoskie lub pekan.
  • Mak można przygotować na 2 sposoby: ugotować go w mleku, jak w przepisie powyżej lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa (najlepiej trzykrotnie) – pozostałe składniki dodajemy wtedy później, nie mielimy ich.

 


Notka redakcyjna

Makowiec na kruchym cieście – dodatki

Makowiec na kruchym cieście to ciasto, które wspaniale komponuje się z dodatkami takimi jak rodzynki, skórka pomarańczowa, bakalie i orzechy. Pasują do niego również daktyle oraz suszone i kandyzowane owoce. Ciekawym dodatkiem, zwłaszcza do makowca wigilijnego, będą również goździki i anyż. Masę makową można połączyć również ze świeżym jabłkiem, startym na tarce.

Sernik i makowiec w duecie, czyli seromakowiec

Seromakowiec to ciasto idealne dla niezdecydowanych. Zamiast piec dwie wersje, można połączyć dwa wypieki w jednym. Ten wyjątkowy deser króluje w wielu polskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Łączy w sobie to, co najlepsze z sernika – kremowy ser – i z makowca – wilgotny mak. Ale sernik z makiem to ciasto nie tylko świąteczne. Idealnie sprawdzi się też, jako dodatek do kawy lub deser na rodzinne uroczystości.

Mak - dodatek nie tylko do ciast

Mak kojarzy nam się głównie z ciastami i innymi słodkimi wypiekami (ciasteczka, babeczki, rogaliki). Ale to nie tylko wszystkim nam dobrze znana rolada makowa, ani nawet makowiec na kruchym cieście. Jego zastosowanie jest o wiele szersze. Pojawia się w wielu daniach świątecznych i regionalnych:

  • kluski z makiem – danie zaskakuje swym wyśmienitym smakiem,
  • makówki śląskie – robi się je z gotowanego maku z bakaliami, ułożonego na warstwach bułki, chałki lub sucharków,
  • łazanki z makiem – to wariacja na temat klusek, główną różnicą jest rodzaj dodawanego makaronu
  • bułki i chleby – posypuje się makiem wierzch pieczywa, oczywiście jeszcze przed upieczeniem,
  • batony – domowe energetyczne przekąski, które można zrobić na bazie masy makowej lub po prostu dosypać suche ziarenka do zmielonych bakalii,
  • pasty kanapkowe – z fasoli lub ciecierzycy, duszonej cebulki i maku,
  • kutia – przygotowywana tradycyjnie z pszenicy, bakalii maku i miodu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy