Śródziemnomorska zupa zapiekana

Śródziemnomorska zupa zapiekana to proste i zarazem wykwintne danie. Dodatek wermutu, krewetek  i ośmiorniczek nadają mu elegancji. W święta śmiało można wypróbować nieznane owoce morza. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa rybna

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Wermut zagotowujemy z liściem laurowym. Wkładamy przekrojone na pół przegrzebki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 min, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wkładamy kawałki filetów z żabnicy, zagotowujemy i gotujemy 2 min, odsączamy łyżką cedzakową.
  • 2. Czynność powtarzamy z ośmiorniczkami oraz kalmarami, gotując każde po 1 min. Na koniec podgotowujemy mrożone krewetki, aż będą różowe i nieprzeźroczyste. Płyn ponownie zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy w rondlu i łączymy z mąką, chwilę przesmażamy i cienkim strumieniem wlewamy wywar rybny (cały czas mieszając), gotujemy 3–4 min. Mięso z owoców morza rozkładamy do miseczek, rozlewamy wywar i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • 3. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Wykrawamy krążki nieco większe od miseczek. Brzegi miseczek smarujemy wodą i układamy ciasto (przyklejając je do rantu). Szpikulcem przebijamy otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Ze skrawków ciasta wycinamy dekoracje, np. gwiazdki, i układamy na wierzchu. Smarujemy jajkiem i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 30 min.

Porady

Ryby morskie zyskują na smaku, gdy gotuje się je w intensywnych wywarach z warzyw z dodatkiem przypraw ziołowych, octu winnego lub soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy