Pędy groszku to dodatek o niezwykłych walorach dekoracyjnych. Jednak warto wiedzieć, że pędy groszku są niezwykle doceniane za orzeźwiający smak. Ponadto ten prosty dodatek ma wiele różnorodnych zastosowań.

Pędy groszku - skąd je wziąć

Pakowane próżniowo pędy groszku, jak kiełki, można kupić w dużych marketach i delikatesach, ale po pierwsze: są bardzo drogie, po drugie – niezwykle szybko tracą świeżość, a wraz z nią wszystkie swoje zalety. Najlepiej hodować pędy groszku samemu: wystarczy doniczka na parapecie (przez cały rok) lub skrzynka na balkonie (w okresie wiosenno-letnim) i nasiona cukrowego groszku (najlepsze są odmiany Premium, Oregon Sugar Pod i Bajka). Nasiona wysiewamy na głębokość 4 cm, zapewniamy ciepło i wilgoć (lepiej je spryskiwać niż podlewać). Pędy groszku możemy ścinać po 10–14 dniach od wysiewu, gdy osiągną 8–10 cm. Aby mieć je stale, najlepiej wysiewać w tygodniowych odstępach w 3–4 różnych pojemnikach. Jeśli chcemy, aby pędy groszku były jak najbardziej kruche i delikatne, zasłońmy je przed światłem, ale miejmy świadomość, że ograniczona fotosynteza oznacza mniejszą ilość substancji odżywczych, choć jednocześnie nadaje pędom superdekoracyjny wygląd.

Pędy groszku - jak przechowywać

Jeśli mamy uprawiać pędy groszku w pojemnikach, po prostu ścinamy tyle, ile nam potrzeba. Jeśli kupimy czy dostaniemy skądś większą ilość, trzymamy w szufladzie na warzywa w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę, przez najwyżej 3 dni.

Pędy groszku – przepisy

Najlepsze i najbardziej wartościowe są pędy groszku spożywane na surowo; można je też błyskawicznie zblanszować we wrzątku z odrobiną cukru. Pędy groszku kładziemy na kanapki jak kiełki albo sałatę, dodajemy do sałatek, zup, koktajli oraz wykorzystujemy do dekoracji: dzięki jasnozielonej barwie, długim łodyżkom i kręconym wąsom dodają optycznej lekkości i objętości. Pędy groszku są bardzo odświeżającym dodatkiem np: do risotto z warzywami. Świetnie wyglądają zwłaszcza na sałatkach, daniach orientalnych typu spring rolls, stir fry i bowl, owocach morza, stekach i wszelkich potrawach z jaj. Smakowo bardzo pasują do czosnku, sosu sojowego, soku z cytryny, rzodkiewki, rukoli, szpinaku i oczywiście innych pędów i kiełków.

Pędy groszku – właściwości

Pędy groszku to najzdrowsza „postać" groszku: źródło witamin A, B, C, E, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz wielu aminokwasów, antyoksydantów i enzymów – nawet 40-krotnie bogatsze niż strączki i ziarenka, kilkukrotnie – niż kiełki. Pędy groszku są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Dzięki nim zawsze będziemy mieli pod ręką świeżą i ekologiczną zieleninę, łatwą w pielęgnacji. W jej uprawę można łatwo wciągnąć nawet małe dzieci. W ten sposób zaczniemy budować w nich zdrowy nawyk sięgania po świeżą zieleninę do każdego posiłku.