Ogórki najczęściej robi się w zalewie, ale jak zaraz zobaczycie nie jest ona konieczna. Sprawdźcie nasz przepis na ogórki bez zalewy!
Ogórki małosolne na sucho - przepis
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 1-2 łyżeczki soli morskiej,
- 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w słupki,
- liść chrzanu, liść wiśni,
- liść porzeczki,
- 3-4 gałązki kopru wraz z baldaszkami,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 5 liści laurowych.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj woreczek zapinany strunowo lub szczelnie zamykany pojemnik na jedzenie i włóż do niego umyte ogórki.
- Umieść w woreczku pozostałe składniki i zamknij go.
- Wymieszaj zawartość, a następnie włóż do lodówki na 4 godziny.
- Na kolejne 24 godziny pozostaw ogórki w zamkniętym woreczku w temperaturze pokojowej.
Ogórki małosolne bez zalewy - film z przepisem
5 patentów, dzięki którym ogórki kiszone zawsze wchodzą
1. Wybieraj ogórki jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdź także czy ogórki są twarde i jędrne.
2. Ogórki kupuj rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze do kiszenia ogórki są te zerwane maksymalnie 7 godzin wcześniej. Największą szanse na takie ogórki masz jeśli wybierzesz się na najbliższy targ i kupisz je bezpośrednio od rolników.
3. Najlepsze do kiszenia są słoiki litrowe. Sprawdź czy nie mają obszczerbionych brzegów i dokładnie je umyj. Zakrętki także muszą być czyste i bez uszkodzeń.
4. Ogórki lubią ścisk. Układaj je pionowo i bardzo blisko siebie. Im ciaśniej, tym lepiej. Przerwy wypełniaj czosnkiem, chrzanem i koprem.
5. Jeśli korzystasz z gotowych mieszanek przypraw do kwaszonych ogórków, koniecznie wybieraj te bez glutaminianu sodu. Tylko wysokiej jakości zioła i przyprawy utrwalą smak świeżych warzyw i zagwarantują sukces kwaszenia.
Z czym jeść ogórki kiszone?
Kiedy ogórki są już gotowe, idealnie nadają się jako dodatek do kanapek i dań – szczególnie obiadowych: kotletów, sosów, duszonych mięs, klusek... Jednak można je także dodać do sałatek, na przykład śledziowej lub surówki z kapusty.
Komentarze