Ogórki kiszone i korniszony co roku pojawiają się w naszych piwnicach i spiżarniach, ale na nich nie kończą się pomysły na przetwory z ogórków. Jeśli lubicie takie chrupiące pyszności ze słoików, sięgnijcie po 1 dodatkowy składnik, a powstaną najpyszniejsze ogórki po francusku. Wszyscy doskonale znacie ten produkt, ale mało kto połączyłby go z ogórkami, a okazuje się, że ten duet idealnie współgra. Zobaczcie dokładny przepis na ogórki francuskie, a już po pierwszym kęsie zakochacie się w nich bez reszty i będziecie co roku zapełniali nimi całe piwniczki.
Jak zrobić ogórki po francusku?
Przepis na ogórki po francusku jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Jego nazwa pochodzi bowiem od tego, że do zalewy dodaje się cały słoiczek musztardy francuskiej. To właśnie dzięki niej, ogórki nabierają słodko-ostrego posmaku, a ziarenka gorczycy przyjemnie chrupią pod zębami i dodatkowo sprawiają, że słoiki z przetworami pięknie prezentują się na stole.
Musztardę francuską kupicie w każdym, nawet mniejszym sklepie, a gdy macie już taki słoiczek pod ręką, to nie potrzebujecie zbyt wiele, bo wystarczy klasyczny zestaw do ogórków, czyli woda, cukier, ocet i sól. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dorzucić tu coś jeszcze, a pysznych możliwości na ulepszanie tego przepisu jest całe mnóstwo. Zobaczcie, czym można podkręcić ogórki francuskie, aby miały jeszcze więcej smaku i aromatu.
Ogórki w musztardzie francuskiej - dodatki
Opcjonalnie możecie też połączyć ogórki po francusku z cebulką, gdyż jej cienkie plasterki genialnie podkręcą smak ogórków i dodadzą im jeszcze bardziej wyrazistego aromatu. Oprócz niej, do słoików dorzucić też można odrobinę świeżego lub suszonego chili, a także po jednym listku laurowym czy małym ząbku czosnku na każdy słoik. Zachowajcie jednak umiar, jeśli chodzi o dodatki, bo musztarda francuska sama w sobie ma już dość wyrazisty smak i łatwo tu o przesadę, a tego przecież nie chcemy. Zobaczcie, jak zrobić ogórki w musztardzie francuskiej i koniecznie ich spróbujcie.
Ogórki po francusku - przepis
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 2 cebule,
- 5 szklanek wody,
- 1 słoiczek musztardy francuskiej,
- 1 szklanka octu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z musztardą, octem, cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć, zbieramy z niej powstałą pianę i odstawiamy całość do lekkiego ostudzenia.
- W międzyczasie ogórki gruntowe dokładnie myjemy (można je obrać ze skórek, ale nie jest to konieczne) i kroimy w plastry. Cebulkę natomiast obieramy z łupinek i kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane warzywa ciasno układamy w czystych, wyparzonych słoikach, a następnie wypełniamy całość gorącą zalewą.
- Tak przygotowane słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku. W tym calu wybieramy duży garnek, wykładamy jego dno czystą ściereczką i układamy na niej słoiki. Całość wypełniamy wodą tak, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików i gotujemy wszystko przez około 10-15 minut od momentu wrzenia. Następnie ogórki po francusku ostrożnie wyjmujemy, całkowicie studzimy i dopiero gdy będą zimne, zanosimy do piwnicy lub spiżarni.
Inne przepisy na przetwory z ogórków
Ogórki francuskie to tylko jeden z wielu pomysłów na domowe przetwory z ogórków. Jeśli więc lubicie takie przysmaki w słoikach i macie pokaźne piwnice, to wypełnijcie je również takimi propozycjami jak:

















