Co roku przez całe lato w kółko nastawiacie ogórki małosolne? Pewnie dobrze wiecie, że czasem trudno jest wytrzymać, aż w końcu będą gotowe i mamy ochotę podjadać je już tego samego dnia. Przepis na trzepane ogórki małosolne sprawia, że jest to możliwe, bo warzywna przekąska jest gotowa już po 2 godzinach. Zobaczcie, jak zrobić ogórki małosolne w słoiku w najprostszej i absolutnie błyskawicznej wersji.

Co dodać do ogórków małosolnych? 

Zanim jednak przejdziemy do patentu na trzepane ogórki małosolne, zacznijmy od podstaw, czyli listy potrzebnych składników. Oczywiście podstawą są tu świeże, młode i możliwie najmniejsze ogórki gruntowe. Ważne też, aby przygotowywać je jak najszybciej po kupieniu, aby nie musiały długo leżeć w lodówce. 

Gdy mamy już dobre ogórki, potrzebne będą sól, czosnek i koperek. Co ciekawe, w tym błyskawicznym przepisie nie używa się całych baldachów kopru, a jedynie zwykły pęczek do posiekania. Oczywiście ten podstawowy zestaw możecie wzbogacać na różne sposoby, dorzucając jeszcze gorczycę, korzeń chrzanu czy liść laurowy. Ogórki małosolne będą też pyszne w wersji pikantnej, z dodatkiem kilku plasterków świeżej papryczki lub szczypty suszonych płatków chili. 

Jak zrobić trzepane ogórki małosolne?

Klasyczny przepis na ogórki małosolne nie jest trudny, ale na końcowy efekt trzeba trochę poczekać. Zanim ogórki zalane solanką będą odpowiednio wyraziste i aromatyczne, trzeba bowiem poczekać około 2-3 dni. Jest jednak sposób, aby maksymalnie skrócić ten czas i cieszyć się chrupiącą przekąską już w 2 godziny. Taki błyskawiczny efekt daje sprytny przepis na trzepane ogórki małosolne.

Pod tą dziwną nazwą kryje się prosty trik, polegający na tym, aby pokroić ogórki w ćwiartki, włożyć do słoika i zasypać przyprawami, a następnie zakręcić wieczko i potrząsać przez kilka sekund. Potem musimy już tylko wstawić całość do lodówki, a po 2 godzinach ogórki małosolne będą już pełne smaku i idealnie chrupkie. 

Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na TikTokowym profilu @podwojny_apetyt. Zobaczcie krótkie wideo i dokładne proporcje składników poniżej. 

Trzepane ogórki małosolne - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • duża garść posiekanego koperku.

Przygotowanie:

Ogórki gruntowe najpierw bardzo dokładnie myjemy, a następnie odcinamy oba końce i kroimy warzywa w ćwiartki. Tak przygotowane słupki ogórków przekładamy do słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką. Całość zasypujemy solą i wrzucamy do środka posiekany koperek oraz plasterki czosnku. Wszystko szczelnie zamykamy i potrząsamy przez kilka sekund, a następnie wkładamy całość do lodówki na około 2 godziny. 

@podwojny_apetyt Moja ostatnia miłość XD O ludzie - nie wiem skąd jesteście ale u nas w Świętokrzyskim się takich rzeczy nie robiło! Nadróbmy razem ten czas i zróbmy te chrupiące, mocno koperkowe, trzepane, ekspresowe małosolne: ✔️ pół kilo ogórków ✔️spora garść koperku ✔️3 duże ząbki czosnku ✔️łyżeczka soli 1️⃣Ogórki dokładnie umyj, odkrój dupki i pokrój na ćwiartki. 2️⃣Koperek i czosnek posiekaj. 3️⃣Ogórki przełóż do słoika/pojemnika, dodaj łyżeczkę soli, czosnek i koperek a następnie zamknij szczelnie słoik i potrząsaj kilka sekund, by rozprowadzić dokładnie wszystkie składniki. 4️⃣Wstaw do lodówki na 2 godziny*, zajadaj. *będą świetnie smakowały już po 2 godzinach i wraz z upływem czasu staną się coraz bardziej aromatyczne ale też miękkie, więc dostosujcie ten czas do swoich ogórowych preferencji smakowych. #małosolne #ekspresowemałosolne #ogórki #trzepanemałosolne #przepis #zdrowyprzepis #przepisnamałosolne ♬ MILLION DOLLAR BABY (VHS) - Tommy Richman

Źródło: Tiktok.com/@podwojny_apetyt