Zawsze macie w zamrażarce pudełko lodów? Następnym razem, zamiast zimnego deseru, spróbujcie zrobić z nich puszyste, wyrośnięte ciasto. Choć brzmi to dziwnie, okazuje się genialnym patentem na szybki i banalnie prosty wypiek, idealny gdy nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie. Zapomnijcie o ubijaniu, ucieraniu i wyrabianiu masy. Wystarczy dodać tylko 2 tanie składniki, wymieszać i gotowe. 

Jak zamienić lody w puszysty wypiek?

Zdarzyło wam się kiedyś zostawić pudełko lodów na stole lub blacie? Niestety po roztopieniu nie wolno już ich ponownie zamrozić, dlatego zwykle po prostu wypijamy taki "koktajl". Okazuje się jednak, płynna lodowa masa to genialny materiał na przepyszne ciasto i to tylko z 2 składników. Jak wiadomo w lodach mamy już śmietankę, cukier i jajka, dlatego wystarczy tylko wymieszać je z mąką i proszkiem do pieczenia, a powstanie pyszna masa na ciasto. Ważne są jednak proporcje, dlatego należy zapamiętać, że na 1 l lodów dodajemy 3 szklanki mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Następnie wszystko miksujemy na gładką masę i przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto z lodów pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Już po chwili pieczenia po całym domu zacznie roznosić się przepiękny zapach, a wypiek pięknie wyrośnie i wyjdzie puszysty jak obłoczek.

Ciasto z lodów - dodatki

Podstawowy 3-składnikowy przepis można urozmaicać na wszystkie dowolne sposoby. Oczywiście możemy użyć wszelkich ulubionych smaków lodów. Sprawdzą się tu zarówno te klasyczne śmietankowe czy czekoladowe, jak i bardziej wymyślne warianty. Dzięki temu możemy otrzymać wypiek z nutą słonego karmelu, oreo, pistacji czy wszelkich innych smaków lodów. 

Podobna dowolność obowiązuje jeśli chodzi o dodatki, gdyż do tego ciasta świetnie pasują zarówno świeże, jak i mrożone owoce, a także bakalie, orzechy czy dowolne przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia. A jeśli lubicie ciasta z kremem, gotowy chlebek lodowy możecie po upieczeniu przekroić i przełożyć bitą śmietaną, budyniem czy masą krówkową, a wtedy  wypiek będzie jeszcze bardziej efektowny.