Co zrobić z jabłek na śniadanie lub kolację?

1. Placki z jabłkami

Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jabłek są z pewnością placuszki z jabłkami. Aby je przygotować, wystarczy zwykle kilka podstawowych składników. To między innymi mąka czy jajka, choć oczywiście poszczególne receptury różnią się między sobą. Placki z jabłkami sprawdzają się jako śniadanie, kolacja czy nawet jako deser.

2. Naleśniki z jabłkami

Nawet najmniej wprawieni kucharze bez większych problemów opanują przepis na naleśniki. Aby zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy, dobrym pomysłem są oczywiście naleśniki z jabłkami. Grunt to przygotowanie przyzwoitego nadzienia do nich; możliwości jest wiele.

3. Racuchy z jabłkami

Nieco bardziej skomplikowane od placków, ale zasadniczo bardzo podobne, są racuchy z jabłkami. Nie kojarzą się one, delikatnie rzecz ujmując, dietetycznie, ale są pyszne, zwłaszcza kiedy podasz je z odpowiednimi dodatkami. Jogurt, śmietana czy owoce będą idealne. Dla miłośników bardziej finezyjnych śniadań polecamy oblanie racuchów roztopioną czekoladą.

4. Drożdżówki z jabłkami

Kolejne bardzo proste i słodkie śniadanie, które sprawdzi się jako drugie śniadanie zamiast tradycyjnych kanapek. Drożdżówki z jabłkami wymagają nieco uwagi, ale odpowiednio przygotowane zapewniają wspaniałe doznania smakowe.

5. Musli z jabłkami

Nie można zapomnieć o klasycznym musli, którego przygotowanie jest łatwe, a różnorodność składników ogranicza wyłącznie kreatywność osoby, która przyrządza to danie. Poza jabłkami możemy dodać również truskawki, brzoskwinie czy inne owoce, aby stworzyć naprawdę zdrowe i pożywne śniadanie.

Co zrobić z jabłek na obiad?

1. Ryż z jabłkami

Elementem wielodaniowego obiadu może być bardzo pożywny ryż z jabłkami. Jest to kolejne proste do przygotowania danie, które można przyrządzić na kilka finezyjnych sposobów. Może stanowić dodatek do czegoś lub funkcjonować samodzielnie; wszystko zależy wyłącznie od ciebie.

2. Kaczka z jabłkami

Mamy tu do czynienia ze znacznie bardziej ambitną, wykwintną propozycją, którą można przygotować zarówno na zwykły domowy obiad, jak i z myślą o eleganckim spotkaniu w gronie rodziny lub przyjaciół. Kaczka z jabłkami sprawdzi się również na rodzinnych uroczystościach. Jej przygotowanie wymaga pewnych umiejętności, ale jej smak i aromat wynagradzają cały wysiłek.

Adobe Stock

3. Wątróbka z jabłkami

Kolejny dowód na to, że jabłka doskonale komponują się z mięsem i innymi niekoniecznie deserowymi składnikami. Wątróbka z jabłkami i cebulą to typowo jesienne danie, które odpowiednio doprawione zapewnia wspaniałe doznania smakowe. Może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest skomplikowane, jednak w praktyce wystarczy nieco wprawy, aby uraczyć gości czymś wyjątkowym w chłodne jesienne popołudnie.

4. Pieczeń ze schabu z jabłkami

Mnóstwo przepisów i wiele możliwości – tak można najprościej określić mnogość propozycji na przyrządzenie schabu z jabłkami. Poza schabem warto użyć słoniny, jak również szalotki czy dżemu morelowego, które doskonale uzupełniają się z kwaśnymi jabłkami. Ciekawa propozycja, którą można podawać jako przystawkę lub wraz z licznymi dodatkami takimi jak ziemniaki czy sałatki.

5. Zupa krem z dyni z jabłkiem

Jabłko i dynia to genialne połączenie, z którego powstają niekiedy wspaniałe cuda. Tak jest również w przypadku zupy krem z dyni. Aby przygotować naprawdę smaczny krem, warto wykorzystać jabłko. Można poddać je na przykład karmelizacji i przystroić nim całe danie, aby cieszyć się niepowtarzalną mieszanką smaków, którą zapamiętasz z pewnością na bardzo długi czas.

Co zrobić z jabłek na deser?

1. Ciasto z jabłkami

Szarlotka, jabłecznik… mnóstwo jest nazw tego specjału i jeszcze więcej sposobów na jego przygotowanie. Możesz zdecydować się na ciasto z jabłkami z kruszonką lub bez, na kruche ciasto z jabłkami lub nieco bardziej miękkie, możesz również eksperymentować z konsystencją oraz ilością jabłek, które zostaną użyte do tegoż przysmaku. Kultowe danie, które na stałe zagościło w polskiej kuchni i nic nie wskazuje na to, żeby kiedykolwiek przestało być jej integralną częścią. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z jabłek według tradycyjnego przepisu, szarlotka będzie świetną opcją. Podawaj z lodami, owocami lub samo, w zależności od swoich upodobań. Twoi goście z pewnością będą zadowoleni.

StockFood

2. Ciasto francuskie z jabłkiem

Oczywiście nadal mówimy o wariacji ciasta z jabłkami, ale ciastu francuskiemu zawsze warto poświęcić nieco więcej miejsca. Takie połączenie charakteryzuje się wspaniałym smakiem; nie trzeba nawet silić się na przesadnie dużo dodatków, kiedy podajemy ciasto francuskie z jabłkiem swoim gościom. Chrupiąca, słodka i syta propozycja dla każdego smakosza.

3. Biszkopt z jabłkami

Prawdopodobnie najbardziej puszysta propozycja z tego zestawienia. Biszkopt z jabłkiem również jest rodzajem ciasta, które uwielbiane jest w całej Polsce, a jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Najbardziej kluczowym elementem tego przepisu jest oczywiście odpowiednie przygotowanie białek, czy raczej ich dokładne ubicie. Najwięcej przepisów zaleca zastosowanie szczypty soli na początku, by następnie wsypać nieco cukru. Tak przygotowana masa będzie podstawą tego wspaniałego deseru, który można podawać zarówno solo, jak i w towarzystwie licznych słodkich dodatków.

4. Ciasteczka z jabłkami

Większość przepisów i propozycji wspomina o dużym cieście, ale warto pamiętać również o innym sposobie przyrządzania deserów, w których jabłko gra główną rolę. Ciasteczka z jabłkami to wspaniały pomysł, który otwiera przy okazji kolejne dziesiątki możliwości w zakresie przygotowywania deseru z jabłkami. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z jabłek, aby zachwyciło twoich gości, będzie to doskonałe rozwiązanie.

5. Jabłka pod kruszonką

Aby zaskoczyć gości, z pewnością warto przygotować jabłka pod kruszonką, które podawane są w specjalnych niewielkich salaterkach lub innych naczyniach tego rodzaju. Przepisy podają różne ilości składników czy nawet konsystencję jabłek, ale główne założenie jest zawsze takie samo: ma być słodko, syto i intrygująco.

Jakie przetwory zrobić z jabłek?

1. Mus z jabłek

Doskonała propozycja szczególnie dla dzieci, ale także jako dodatek do naleśników czy innych tego rodzaju potraw. Mus z jabłek jest delikatny, słodki i bardzo wszechstronny, dzięki czemu jest jedną z najbardziej popularnych propozycji przetworów z jabłek. Jeśli nie wiesz, co zrobić z jabłek, aby zamknąć je w słoikach, mus z pewnością cię zadowoli.

2. Marmolada jabłkowa

Aby mieć pod ręką świetny dodatek do serów, ciast czy innych tego rodzaju słodkości, marmolada będzie doskonałym rozwiązaniem. Jej przyrządzenie jest bardzo proste, a za smak i walory aromatyczne odpowiada głównie odpowiednie zastosowanie cynamonu. Bardzo łatwy, ale wdzięczny dodatek do niemal wszystkiego.

3. Powidła jabłkowe

Oczywiście powidła jabłkowe cieszą się ogromną popularnością, ale warto wiedzieć, że można popuścić tutaj wodze fantazji, aby połączyć jabłka ze śliwkami. W ten sposób osiągniemy bardzo ciekawy dodatek do ciastek czy nawet do pieczywa, który nie będzie przesadnie słodki, ale zachwyci wszystkich fanów owocowych smaków. Zamiast śliwek można wykorzystać również inne dodatki.

4. Konfitura jabłkowa

W tym przypadku również mamy mnóstwo możliwości konfiguracji przepisu. Niektóre zachęcają na przykład do wykorzystania cytryn, które w doskonały sposób podkreślą smak i aromat świeżych jabłek. Jeśli nie wiesz, co zrobić z jabłek, wykorzystanie różnych owoców, także tych kwaśnych, będzie świetnym pomysłem, który jest polecany przez wiele przepisów.

5. Dżem jabłkowy

Klasyka gatunku: dodatek przede wszystkim do kanapek, ale także naleśników oraz innych dań czy przekąsek. W tym wypadku również możliwości jest mnóstwo, w związku z czym każdy będzie mógł się świetnie wykazać, nawet jeśli na co dzień nieszczególnie dużo spędza czasu w kuchni. Dżem jabłkowy, marmolada czy konfitura to dodatki, które można bardzo łatwo wykonać nawet bez spektakularnych umiejętności kulinarnych.