Biszkopt z jabłkami

delikatne ciasto z soczystymi owocami

dodany przez: Pyza

Ciasta ciasto z owocami biszkopt Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.37 z 206 głosów)


Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1,5 szkl. mąki tortowej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1,5 szkl. drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4-6 jabłek (najlepiej kwaskowate, mogą być antonówki),
  • do oprószenia: cukier puder,
  • do formy: 1-2 łyżeczki masła + 2-3 łyżki bułki tartej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ pokroić na ósemki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dalej ubijać dodając po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą razem z solą i proszkiem do pieczenia mąkę, wymieszać łyżką - delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylać na blaszkę, lekko wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy