Galaretka z czerwonych porzeczek i malin

Składniki na na 4 słoiki o pojemności ok. 300 ml:

  • 1,2 kg czerwonych porzeczek
  • 300 g malin
  • ok. 500 g cukru (do smaku)

Porzeczki oderwij z gałązek (najlepiej robi się to widelcem), umyj i razem z malinami przełóż do garnka o grubym dnie. Zasyp połową cukru i wstaw na średni ogień. Duś pod przykryciem, aż puszczą sok. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Koniecznie zdejmij pianę, która pojawi się na powierzchni. Sprawdź, czy ilość cukru jest odpowiednia, i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę. Owoce lekko przestudź, przełóż na sito i dokładnie przetrzyj, aż zostanie kilka łyżek pestek i skórek. N  zimnym talerzyku sprawdź konsystencję i jeśli galaretka jest zbyt rzadka, gotuj jeszcze przez chwilę. Przelej do czystych, wyparzonych słoików i od razu zakręć. Pasteryzuj na sucho pod kocem.

galaretka-z-malin

Kasia Marcinkiewicz / Chilli Bite

Mus z malin

Składniki na 6 słoików o pojemności ok. 250 ml:

  • 1,5 kg słodkich malin
  • 200-250 g cukru
  • 30 ml soku z cytryny

Maliny zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sito. Powinno zostać ok. 180 g pestek. Zagotuj mus, dodaj na początek 180-200 g cukru, a także sok z cytryny, i gotuj ok. 25 minut w garnku o grubym dnie. Zdejmuj pianę powstającą na wierzchu. Spróbuj, czy trzeba dodaj pozostały cukier. Przelej mus do słoiczków i od razu zakręć. Gorące słoiki wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C.

mus-z-malin

Kasia Marcinkiewicz / Chilli Bite

Ocet malinowy (najprostszy macerat)

  • 500 ml dobrej jakości octu jabłkowego albo białego lub czerwonego
  • octu winnego
  • 200 g dojrzałych słodkich malin

Wsyp maliny do butelek lub słoików z szeroką szyjką, zalej octem i odstaw na 2-3 tygodnie. Codziennie potrząsaj naczyniem. Po tym czasie przefiltruj ocet na wyłożonym gazą sitku lub przez filtr do kawy. Maliny możesz wykorzystać do sałatki lub dodać do sosu z ciemnego mięsa.

ocet-malinowy

Kasia Marcinkiewicz / Chilli Bite

--

Autorką przepisów jest Kasia Marcinkiewicz, która prowadzi popularnego bloga „Chilli Bite”. Z publikowanych na nim przepisów i porad widać, że gotuje z pasją i znajomością rzeczy, swoje potrawy doprawiając odnośnikami do swoich rodzinnych kulinarnych tradycji. „W słoiku. Przetwory przez cały rok” (wyd. Publicat) jest jej pierwszą książką. Znajdziesz w nim receptury, które mogą być ozdobą każdego kredensu lub spiżarni – na dżemy, konfitury, ale też kiszonki, przeciery, marynaty, nalewki, dania z grzybów, mięsa i mnóstwo, mnóstwo innych. Do tego rady na temat m.in. konserwowania żywności i zasad pasteryzacji. Dodatkowy bonus to naklejki, które możesz wykorzystać do opisania zawartości własnych słoików.

--

Zobacz też: Nalewka z malin - sprawdzony przepis >>>

3 łatwe przetwory z czarnych jagód >>>