Burrito z chili sin carne i limonkowym ryżem

Burrito z chili sin carne i limonkowym ryżem to typowe danie tex-mex, ale w wersji całkowicie roślinnej.To pełnowartościowy, pyszny posiłek, bardzo prosty w przygotowaniu. Można dodać do niego świeżych warzyw np. rukoli, pomidorów i ogórków – również świetnie się sprawdzą. Tak przygotowana potrawa smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ocena:

(średnia 4.48 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego samego garnka wlewamy passatę, dodajemy fasolę, kukurydzę i cieciorkę. Wsypujemy wszystkie przyprawy i szczyptę soli, mieszamy i gotujemy przez około 15 minut.
  • mleko-kokosowe-iStock-min2.W międzyczasie ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Dodajemy do niego skórkę otartą z limonki oraz sok z ½ limonki i mleko kokosowe. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do ryżu. Wszystko mieszamy i doprawiamy szczyptą soli do smaku.
  • olej-z-awokado-fot.iStock- (2)3.Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w plasterki. Na każdym placku tortilli układamy kilka plasterków awokado na to nakładamy chili sin carne i podobną ilość limonkowego ryżu. Zawijamy tak, aby nadzienie nie wypłynęło. Burrito z chili sin carne i ryżem grillujemy w opiekaczu lub na patelni grillowej.

Porady

Zobacz też: chili z trzech rodzajów fasoli

Do burrito można wykorzystać domowe tortille wykonane z mąki pszennej lub z mąki kukurydzianej. Taka pszenna tortilla to szybka przekąska, którą można zabrać do szkoły lub do pracy jako lunch. Jeżeli chcecie znaleźć inspirujące przepisy na wegetariańskie dania to polecamy sięgnąć po jedną z książek opisujących kuchnię roślinną. Połączenie smaków i składników mogą nie raz zaskoczyć !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy