Galantyna z kaczki z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła , tuszkę ułożyć grzbietem do góry, rozciąć nożem cały grzbiet i oddzielić mięso ze skórą od kości. Lekko skroić płaty mięsa z piersi i lekko rozbić tłuczkiem.. Następnie rozłożyć równomiernie na całej skórze, uformować prostokąt.
Mięso drobiowe zmielić maszynką razem z podrobami i z namoczonymi grzybami. Dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekane śliwki suszone, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową.
Nadzienie rozłożyć równomiernie na mięsie kaczki, zawinąć w rulon, zasznurować jak baleron. Posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię i piec około 80 minut. Pod koniec pieczenia włożyć do piekarnika 4 połówki jabłek wydrążone i upiec.
Po upieczeniu kaczkę wystudzić, pokroić w plastry o gr 1 cm , ułożyć na półmisku ,obłożyć jabłkami z żurawiną, gruszkami z borówką oraz śliwkami z kompotu. Zalać tężejącą galaretą
Komentarze