Galantyna z kaczki z owocami

Wykwintna potrawa na specjane okazje.Owoce dodają wyrazu i specjanego smaku faszerowanej kaczce.

Dodany przez:

Galantyna z kaczki z owocami

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Składniki

  • 1 kaczka
  • 20 dkg piersi z indyka lub łopatki wieprzowej
  • podroby z kaczki
  • kilka suszonych prawdziwków wcześniej namoczonych
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • kilka suszonych węgierek
  • 1 jajko
  • masło
  • natka pietruszki
  • majeranek świeży z ogródka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • jabłka
  • gruszki z kompotu
  • konfitura z żurawiny
  • śliwki z kompotu
  • konfitura z borówki…
  • żelatyna

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyje i skrzydła , tuszkę ułożyć grzbietem do góry, rozciąć nożem cały grzbiet i oddzielić mięso ze skórą od kości. Lekko skroić płaty mięsa z piersi i lekko rozbić tłuczkiem.. Następnie rozłożyć równomiernie na całej skórze, uformować prostokąt.
  2. Mięso drobiowe zmielić maszynką razem z podrobami i z namoczonymi grzybami. Dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekane śliwki suszone, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i gałką muszkatołową.
  3. Nadzienie rozłożyć równomiernie na mięsie kaczki, zawinąć w rulon, zasznurować jak baleron. Posmarować roztopionym masłem i zawinąć w folię i piec około 80 minut. Pod koniec pieczenia włożyć do piekarnika 4 połówki jabłek wydrążone i upiec.
  4. Po upieczeniu kaczkę wystudzić, pokroić w plastry o gr 1 cm , ułożyć na półmisku ,obłożyć jabłkami z żurawiną, gruszkami z borówką oraz śliwkami z kompotu. Zalać tężejącą galaretą
owoce mięso kolacja kaczka galantyna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze