16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 4-5 cm,
3 szklanki mleka,
6 łyżek oleju,
sól.
Do panierowania:
4 łyżki mąki pszennej,
2 jajka,
pół szklanki bułki tartej,
do przybrania kilka gałązek natki pietruszki
Smażone grzyby suszone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby dokładnie umyć
zalać posolonym mlekiem i moczyć 6-8 godzin. Następnie wyjąć z mleka
zalać lekko osolona wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z dwoma łyżkami wody i posolić. Grzyby obtaczać najpierw w mące
następnie w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.