Prawdziwki po włosku

Przepis na grzyby po włosku.

Przetwory

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)

Składniki:

  • 2 kg małych borowików
  • sól
  • 1 l octu z białego wina
  • oliwa
  • skórka skrojona cienko z cytryny
  • 4 suszone papryczki chili
  • łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oczyszczone grzyby dokładnie płuczemy, osuszamy, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy. Zasypujemy solą, delikatnie przemieszujemy i zostawiamy na 2 godz. Dajemy na papierowy ręcznik i delikatnie odciskamy. Wkładamy do wrzącego octu i gotujemy 5 min, często mieszając. Wyławiamy i osuszamy na ręcznikach. Przekładamy na suche ręczniki, układając pojedynczą warstwę, i zostawiamy tak na 12–24 godz. – powinny się obsuszyć, ale pozostać giętkie i elastyczne. Wkładamy je do wyparzonego i osuszonego słoika, zalewamy oliwą, wkładamy skórkę z cytryny, chili i oregano, mieszamy. Przechowujemy w lodówce, nawet do 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy