bulion_z_zoltkiem

Bulion z żółtkiem

Ocena:

4.53 (172)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób

Doskonały dla, chorych , rekonwalescentów , smakoszy i na mróz na dworze .

Składniki:

  • ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
  • 0,5 kg wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gałązka lubczyku
  • maggi ( lub inna przyprawa do zup – co kto lubi )
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 1,5 litra wody
  • żółtka po 1 na porcję
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony

Bulion z żółtkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone seler pietruszkę , por  , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Marchew i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni i dodać do garnka ( można opiec w piekarniku ). Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 2 godzin. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi .
  • Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .
  • Nie polecam opiekania cebuli i marchewki nad gazem – substancje chemiczne zawarte w płomieniu gazowym osadzają się w takim przypadku na warzywach co nie jest specjalnie zdrowe .
  • Podawać gorący  nalany w bulionówki .Osobno żółtka .Każdy miesza sobie żółtko ze swoją porcją bulionu i  doprawia wg uznania pieprzem i kilkoma kropli cytryny .
  • Albo wypija się sam , albo przegryza diablotkami (kruche lub francuskie ciasto upieczone bez dodatków – takie ,,pałeczki” lub krążki )  lub  pasztecikami z ciasta francuskiego z mięsem
  • Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .
  • Ja używam takiego mięsa również do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs  to jest pieczonego  , wątróbki , boczku ).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne