Składniki

Kapusta włoska: właściwości

Kapusta włoska, podobnie jak z inne warzywa kapustowate, jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych dla organizmu składników odżywczych. Ma niewiele kalorii, nie zawiera też tłuszczu ani cholesterolu, a 100 g tej rośliny pokrywa ponad 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz 50% zapotrzebowania na witaminę C. Zawarte w tej odmianie kapusty fitoskładniki pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom serca czy artretyzmowi. Częste sięganie po to warzywo usprawnia też pracę mózgu i przyczynia się do profilaktyki Alzhaimera czy choroby Parkinsona. Kapusta włoska to również cenne źródło żelaza i magnezu.

Okłady z liści kapusty włoskiej mają działanie detoksykujące i pomagają w oczyszczaniu organizmu. Zawarta w nich siarka wspomaga gojenie się ran, poprawia też stan skóry, np. przy egzemie czy trądziku, doskonale wpływa też na stan włosów i paznokci. Z rozgniecionego liścia można zrobić upiększającą maseczkę na twarz. Za to sok z włoskiej kapusty wyciśnięty w sokowirówce, jest polecany dla osób z cukrzycą czy chorobą wrzodową.

Kapusta włoska: co z niej zrobić?

Warto docenić liczne możliwości kulinarne, jakie daje kapusta włoska. Przepisy na dania z tym warzywem stają się coraz popularniejsze. Ugotowana lub uduszona z masłem kapusta włoska na obiad, to doskonały dodatek do mięsa. Najlepiej smakuje doprawiona koperkiem, można też dodać do niej trochę śmietany, niektórzy dorzucają jeszcze drobno pokrojony boczek. Bardzo popularne są gołąbki z kapusty włoskiej. Są one niezwykle lekkie i miękkie, świetnie komponują się z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Delikatne liście kapusty włoskiej wzbogacą zupy jarzynowe, w których mogą być dominującym smakiem lub tylko drobnym dodatkiem. Niezliczone możliwości wykorzystania kapusty włoskiej dają zapiekanki. Można w nich łączyć jej łatwe do upieczenia liście z ryżem, makaronem, ziemniakami, mięsem mielonym, a także dowolnymi warzywami. Warto także spróbować zrobić łazanki z kapustą włoską, które przyrządzimy szybciej niż z tradycyjną, białą kapustą. Kapusta włoska może też być jedzona na surowo w postaci sałatek, albo kiszona.

Jak kisić kapustę włoską?

Część osób twierdzi, że kapusta włoska nie nadaje się do kiszenia. Nie jest to prawda, a takie przekonanie wynika zapewne z tego, że kiszone liście kapusty włoskiej bardzo szybko miękną. Oznacza to jednak tylko tyle, że takiej kiszonki nie można przechowywać tak długo, jak kiszonej białej kapusty. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ukisić kapustę włoską. Jest to bardzo proste. Poszatkowaną kapustę należy zasolić i ugnieść. Kiedy puści sok przekładamy ją do weków, ubijając dość ściśle. Włoską kapustę kiszoną można też przygotować w postaci pysznej surówki z dodatkiem marchewki, papryki, cebuli czy ogórków. Do takiej sałatki można dodać różne ciekawe przyprawy, jak np. curry czy kurkumę, które nadadzą jej orientalny charakter. Doskonale smakuje też z dodatkiem miodu. Zaletą takiej kiszonki jest to, że jest ona gotowa do spożycia już po kilku dniach. Można ją przechowywać około miesiąca.

Polecane przepisy