Gołąbki z ziemniakami okraszone cebulą i boczkiem to przysmak kuchni kresowej. W Polsce zachwycają się nim mieszkańcy Podlasia i Podkarpacia. A jest czym, bo owinięty w sparzone liście kapusty farsz z tartych ziemniaków smakuje wyjątkowo dobrze. Zapiekane w kapuście kiszonej gołąbki z ziemniakami właściwie nie potrzebują dodatków. Choć trzeba przyznać, że doskonale komponują się z okrasą ze skwarkami lub sosem grzybowym.
Artur Rogalski
(średnia 4.46 z 152 głosów)
Sparzenie liści kapusty: myjemy ją, odcinamy głąb i zdejmujemy zewnętrzne liście. W dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy do niej szczyptę soli. Do wrzątku wkładamy kapustę i gotujemy ją na małej mocy palnika przez 7–9 min. W czasie gotowania obracamy ją 2–3 razy, aby równomiernie podgrzewała się z każdej strony. Następnie odcedzamy kapustę z wody, ostrożnie wyjmujemy liście i rozkładamy je na płasko.
Kapusta kiszona: przekładamy ją do małego garnka, zalewamy 250 ml wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min.
Ziemniaki: obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 5–10 min, po czym odlewamy z nich wodę, aby farsz nie był zbyt mokry.
Smażone dodatki: cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. Tak samo kroimy boczek. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z boczkiem przez 5–7 min.
Farsz: podsmażone dodatki dodajemy do startych ziemniaków. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do farszu. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Zawijanie gołąbków: wybieramy 12 całych liści kapusty. Nakładamy na nie farsz z tartych ziemniaków. Boki liści składamy do środka, a następnie zawijamy je w rulony.
Przygotowania do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 180°C. Naczynie żaroodporne wykładamy połową pozostałych liści kapusty. Układamy na nich zawinięte gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Wierzch przykrywamy kapustą kiszoną i drugą połową liści. Całość zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta.
Pieczenie: gołąbki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min. Po tym czasie są gotowe do podania.
Porady
- Gołąbki z ziemniakami możecie zawinąć w liście włoskiej lub białej kapusty.
- Do wrzątku na kapustę zamiast soli można dodać łyżeczkę cukru (5 g). Sprawi on, że liście będą bardziej elastyczne i łatwiej będzie zawinąć w nie gołąbki.
- Aby liście kapusty łatwiej odchodziły od środka, można dodać także łyżeczkę oleju (5 ml).
- Farsz zawijamy w gołąbki ciasno, aby nie rozpadły się w trakcie zapiekania. Dla pewności, najlepiej ułożyć je łączeniem do dołu.
- Jeśli chcemy, aby gołąbki były mniej kwaśne, zamiast wywarem z kiszonej kapusty, możemy zalać je bulionem warzywnym. Najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie, ale można się sięgnąć także po gotowy bulion ze sklepu z dobrym składem.
W zależności od regionu gołąbki z farszem z ziemniaków przygotowywane są trochę inaczej:
Do wegetariańskich gołąbków z tartymi ziemniakami, w zastępstwie boczku, można dodać podsmażone warzywa:
Aby danie było wegańskie, do farszu nie dodajemy jajka. Wegańskie gołąbki z ziemniakami dusimy w bulionie warzywnym lub wywarze z kiszonej kapusty. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem, polane ulubionym sosem.
Komentarze