Gołąbki z ziemniakami

Ocena:

4.46 (152)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Gołąbki z ziemniakami okraszone cebulą i boczkiem to przysmak kuchni kresowej. W Polsce zachwycają się nim mieszkańcy Podlasia i Podkarpacia. A jest czym, bo owinięty w sparzone liście kapusty farsz z tartych ziemniaków smakuje wyjątkowo dobrze. Zapiekane w kapuście kiszonej gołąbki z ziemniakami właściwie nie potrzebują dodatków. Choć trzeba przyznać, że doskonale komponują się z okrasą ze skwarkami lub sosem grzybowym.

Składniki:

  • kapusta włoska  1 szt.

  • kapusta kiszona  300 g

  • ziemniaki  1 kg

  • cebula  2 szt.

  • boczek wędzony  200 g

  • olej rzepakowy  15 ml

  • jajka  1 szt.

  • mąka  15 g

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

Gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sparzenie liści kapusty: myjemy ją, odcinamy głąb i zdejmujemy zewnętrzne liście. W dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy do niej szczyptę soli. Do wrzątku wkładamy kapustę i gotujemy ją na małej mocy palnika przez 7–9 min. W czasie gotowania obracamy ją 2–3 razy, aby równomiernie podgrzewała się z każdej strony. Następnie odcedzamy kapustę z wody, ostrożnie wyjmujemy liście i rozkładamy je na płasko.

  • Krok 2:

    Kapusta kiszona: przekładamy ją do małego garnka, zalewamy 250 ml wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min.

  • Krok 3:

    Ziemniaki: obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na 5–10 min, po czym odlewamy z nich wodę, aby farsz nie był zbyt mokry.

  • Krok 4:

    Smażone dodatki: cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. Tak samo kroimy boczek. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z boczkiem przez 5–7 min.

  • Krok 5:

    Farsz: podsmażone dodatki dodajemy do startych ziemniaków. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do farszu. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Zawijanie gołąbków: wybieramy 12 całych liści kapusty. Nakładamy na nie farsz z tartych ziemniaków. Boki liści składamy do środka, a następnie zawijamy je w rulony.

  • Krok 7:

    Przygotowania do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 180°C. Naczynie żaroodporne wykładamy połową pozostałych liści kapusty. Układamy na nich zawinięte gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Wierzch przykrywamy kapustą kiszoną i drugą połową liści. Całość zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta.

  • Krok 8:

    Pieczenie: gołąbki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min. Po tym czasie są gotowe do podania.

Porady

  • Gołąbki z ziemniakami możecie zawinąć w liście włoskiej lub białej kapusty.
  • Do wrzątku na kapustę zamiast soli można dodać łyżeczkę cukru (5 g). Sprawi on, że liście będą bardziej elastyczne i łatwiej będzie zawinąć w nie gołąbki.
  • Aby liście kapusty łatwiej odchodziły od środka, można dodać także łyżeczkę oleju (5 ml).
  • Farsz zawijamy w gołąbki ciasno, aby nie rozpadły się w trakcie zapiekania. Dla pewności, najlepiej ułożyć je łączeniem do dołu.
  • Jeśli chcemy, aby gołąbki były mniej kwaśne, zamiast wywarem z kiszonej kapusty, możemy zalać je bulionem warzywnym. Najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie, ale można się sięgnąć także po gotowy bulion ze sklepu z dobrym składem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjne przepisy na gołąbki z ziemniakami

W zależności od regionu gołąbki z farszem z ziemniaków przygotowywane są trochę inaczej:

  • na Podkarpaciu – najbardziej znana jest wersja z boczkiem i kapustą kiszoną. Czasem zamiast tartych ziemniaków, dodaje się gotowane, 
  • na Kresach – do tartych ziemniaków dodaje się kaszę. W przypadku gołąbków ukraińskich jest to kasza gryczana. W takiej formie podawane są jako danie wigilijne,
  • na Pomorzu – w podobny sposób robione są hołubcie bielkowskie. To gołąbki nadziewane farszem z kaszy jęczmiennej, tartych ziemniaków i podsmażonej cebulki z boczkiem. Całość doprawiona jest solą, pieprzem i majerankiem. Na Wigilię przygotowywane są hołubcie bez boczku. Podawane są z sosem grzybowym.

Gołąbki z ziemniakami – dodatki

  • Sos z suszonych grzybów – najlepiej wychodzi z suszonych borowików i podgrzybków. Gęsty sos ze śmietaną dobrze jest podać w sosjerce obok, aby każdy mógł odmierzyć sobie odpowiednią ilość.
  • Kwaśna śmietana – w okolicach Jasła (woj. podkaprackie) śmietana dodawana jest także do sosu, który tworzy się podczas duszenia (lub zapiekania) gołąbków z ziemniakami. Dodatkowo, w momencie podawania, na ich wierzch kładzie się dużą łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany.
  • Okrasa ze skwarkami – czyli przygotowana z podsmażonego na chrupiąco boczku i cebuli.

Gołąbki wegetariańskie z ziemniakami

Do wegetariańskich gołąbków z tartymi ziemniakami, w zastępstwie boczku, można dodać podsmażone warzywa:

  • paprykę,
  • pieczarki,
  • marchewkę,
  • suszone grzyby.

Aby danie było wegańskie, do farszu nie dodajemy jajka. Wegańskie gołąbki z ziemniakami dusimy w bulionie warzywnym lub wywarze z kiszonej kapusty. Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem, polane ulubionym sosem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne