Wegańska zupa miso z tofu

Przepis na pełną białka oraz witamin, azjatycką zupę miso z tofu. Zupa miso z tofu jest całkowicie wegańska oraz stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek. Warto wiedzieć, że zupa miso z tofu przygotowywana jest bez gotowania. Smak zupy podkreślony jest dodatkiem glonów wakame. Zobaczcie, jak zrobić zupę  miso w domu. 

Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)

Kroki wykonania:

  • imbir-lyzka-iStock-min1.Uwaga! Tej zupy nie wolno gotować. Warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej wody wraz z korzeniem imbiru i grzybami mun. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy glony wakame i zmniejszamy gaz. Na małym ogniu zostawiamy na ok. 5 minut.
  • marchewka-iStock-min2.Wyłączamy gaz pod bulionem. Odlewamy z całości pół szklanki w której rozrabiamy najpierw 2 łyżki pasty miso. Dopiero potem łączymy ją z bulionem. Jeśli potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku rozrabiamy z bulionem kolejną łyżkę pasty. Tofu kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy makaron, warzywa, glony wakame, tofu i zalewamy je bulionem miso. Można dodać plasterki ugotowanej marchewki z bulionu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Do smaku możemy dodać kilka kropel sosu sojowego. Zupa miso z tofu jest gotowa do podania.

Porady

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

Zupa miso z tofu zawiera w przepisie algi. Szczególnie polecane są glony wakame. Zupa miso z tofu będzie świetnie smakować, gdy podamy w porcelanowych talerzach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy