Wegańska zupa miso z tofu

Przepis na pełną białka oraz witamin, azjatycką zupę miso. Całkowicie wegańska, stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    1/2 pora
    1/4 selera
    1 cebula
    1/6 kapusty włoskiej
    5-6 grzybów mun
    2-3 cm korzenia imbiru
    2 łyżki czarnego sezamu
    garść glonów wakame
    50 g tofu
    szczypiorek
    sos sojowy
    makaron azjatycki np. soba
    2-3 łyżki pasty miso
    litr wody

Przygotowanie

  1. Uwaga! Tej zupy nie wolno gotować.

    Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej wody wraz z korzeniem imbiru i grzybami mun. Gotujemy ok. 30 min, aż warzywa zmiękną. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy glony wakame i zmniejszamy gaz. Na małym ogniu zostawiamy na ok. 5 min.

    Wyłączamy gaz pod bulionem. Odlewamy z całości pół szklanki, w której rozrabiamy najpierw 2 łyżki pasty miso. Dopiero potem łączymy ją z bulionem. Jeśli potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku, rozrabiamy z bulionem kolejną łyżkę pasty.

    Tofu kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy makaron, warzywa, wakame, tofu i zalewamy je bulionem miso. Można dodać plasterki ugotowanej marchewki z bulionu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Do smaku możemy dodać kilka kropel sosu sojowego.

     

Wskazówki

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy