Wegańska zupa miso z tofu

Przepis na pełną białka oraz witamin, azjatycką zupę miso z tofu. Zupa miso z tofu jest całkowicie wegańska oraz stanowi pełnowartościowy i pyszny posiłek. Warto wiedzieć, że zupa miso z tofu przygotowywana jest bez gotowania. Smak zupy podkreślony jest dodatkiem glonów wakame. Zobaczcie, jak zrobić zupę  miso w domu. 

dodany przez: marlenas

zupa miso

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • imbir-lyzka-iStock-min 1.

    Uwaga! Tej zupy nie wolno gotować, wiec jak zrobić zupę miso?  W pierwszej kolejności robimy bulion warzywny. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej wody wraz z korzeniem imbiru i grzybami mun. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy glony wakame i zmniejszamy gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 5 minut.

  • marchewka-iStock-min 2.

    Wyłączamy gaz pod bulionem. Odlewamy z całości pół szklanki, w której rozrabiamy najpierw 2 łyżki pasty miso. Dopiero potem łączymy ją z bulionem. Jeśli potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku rozrabiamy z bulionem kolejną łyżkę pasty. Tofu kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy makaron, warzywa, glony wakame, tofu i zalewamy je bulionem miso. Można dodać plasterki ugotowanej marchewki z bulionu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Do smaku można dodać kilka kropel sosu sojowego. Zupa miso z tofu jest gotowa do podania.

Porady

  • Zupa miso z tofu zawiera w przepisie algi. Szczególnie polecane są glony wakame. 
  • Glony wakame możesz kupić w sklepach, które posiadają produkty kuchni świata lub w tematycznych sklepach internetowych. 
  • Zupa miso z tofu będzie świetnie prezentować się, gdy podamy ją w porcelanowych talerzach z porcelanowymi łyżkami lub pałeczkami.
  • Zupę miso możesz wzbogacić dodając do niej ugotowane na półtwardo jajko przekrojone na pół. 
  • Możesz różnie przygotować zupę miso z mięsem. Najlepiej sięgnąć po pieczoną pierś z kurczaka lub kaczki. 
  • Składniki do zupy miso nie są powszechnie dostępne, ale można zamówić je w sklepach internetowych. 

Notka redakcyjna

Zupa miso co to

Zupa miso to tradycyjne danie kuchni japońskiej. W Japonii miso spożywana jest na śniadanie, obiad lub kolację. Bardzo ważnym składnikiem zupy jest miso, czyli gęsta pasta ze sfermentowanych ziaren soi z dodatkami jęczmienia, ryżu, soli oraz drożdży.  Pozostałe składniki (najczęściej makaron, tofu, warzywa, grzyby mun) stanowią jedynie dodatek do dania. Zupy nie należy gotować. Jedynym gotowanym wcześnie elementem jest bulion warzywny. Chcąc przygotować smaczną zupkę miso postaw na dobrej jakości składniki. 

Bulion do zupy miso

Tradycyjna zupa miso przygotowywana jest z dashi, czyli bulionu, który jest składnikiem często używanym w daniach kuchni japońskiej. Dashi powstaje z wiórków suszonej oraz wędzonej ryby bonito i wodorostów kombu. Bulion ma wiele zastosowań, ale najczęściej używany jest do przygotowania zupy miso. Bulion dashi można kupić w postaci, pasty, esencji, kostek, a nawet proszku.

Zupa miso jak jeść 

Zupę miso powinno się jeść pałeczkami. W Europie czasami spożywa się ją krótkimi porcelanowymi łyżkami. Najczęściej podawana jest w głębokich, porcelanowych miseczkach, dlatego też w pierwszej kolejności zjadamy tofu, glony oraz inne większe składniki zupy. Pozostały bulion wypijamy prosto z miseczki. Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy