Podwójnie zapiekane, faszerowane, ziemniaki w mundurkach

Nie ma to jak ziemniaki z ogniska. Faszerowane kapustką mogą odegrać główną rolę podczas obiadu.

dodany przez: Angua

dania z ziemniaków

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 194 głosów)

Składniki:

  • 7-9 dużych ziemniaków
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • masło
  • Sól, pieprz
  • Vegeta do dań z ziemniaków

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Podwójnie zapiekane, faszerowane, ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Każdego osobno owinąć forią aluminiową i piec na grillu koło godziny. Co jakiś czas doglądąć, sprawdzając czy nie są już gotowe.
  • W tym czasie przygotować kapustkę. Posiekać ją i podsmażyć na maśle z dodatkiem wody. Dusić do momentu, gdy zmięknie. Kapustę doprawić solą i pieprzem, i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie (możne jednego przekroić na próbę w trakcie pieczenia), ściągnąć je z grilla przeciąć na pół. Wydrążyć z łup, uważając by ich nie rozerwać. Miąższ połączyć z kapustą, wymieszać i doprawić Vetegą. Farsz nałożyć do łupinek i wstawić do piekarnika na 10-15 min. Zapiekać aż wierzch będzie chrupiący i złoty.

Porady

Zobacz przepis: faszerowane kwiaty cukinii

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy