podwojnie_zapiekane_faszerowane_ziemniaki_w_mundurkach

Podwójnie zapiekane, faszerowane, ziemniaki w mundurkach

Ocena:

4.55 (194)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób

Nie ma to jak ziemniaki z ogniska. Faszerowane kapustką mogą odegrać główną rolę podczas obiadu.

Składniki:

  • 7-9 dużych ziemniaków
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • masło
  • Sól, pieprz
  • Vegeta do dań z ziemniaków

Podwójnie zapiekane, faszerowane, ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Każdego osobno owinąć forią aluminiową i piec na grillu koło godziny. Co jakiś czas doglądąć, sprawdzając czy nie są już gotowe.
  • W tym czasie przygotować kapustkę. Posiekać ją i podsmażyć na maśle z dodatkiem wody. Dusić do momentu, gdy zmięknie. Kapustę doprawić solą i pieprzem, i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie (możne jednego przekroić na próbę w trakcie pieczenia), ściągnąć je z grilla przeciąć na pół. Wydrążyć z łup, uważając by ich nie rozerwać. Miąższ połączyć z kapustą, wymieszać i doprawić Vetegą. Farsz nałożyć do łupinek i wstawić do piekarnika na 10-15 min. Zapiekać aż wierzch będzie chrupiący i złoty.

Porady

Zobacz przepis: faszerowane kwiaty cukinii

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne