Składniki

Czym się charakteryzuje ser gouda?

Gouda to półtwardy ser podpuszczkowy produkowany z pasteryzowanego krowiego mleka. Wywodzi się z Holandii, a swoją nazwę bierze od miasta Gouda, gdzie już w średniowieczu sprzedawany był na targu. Historia tej miejscowości jest ściśle związana z handlem nabiałem. Do największych atrakcji w okolicy należy budynek z XVII wieku, w którym mieści się specjalna waga do odmierzania sera. Oryginalna, regionalna gouda nadal powstaje w okolicach holenderskiego miasta, lecz stanowi tylko niewielki ułamek rynku. Obecnie ten typ sera wytwarzany jest na całym świecie.

Gouda zawdzięcza swoją popularność delikatnemu, mlecznemu smakowi, który przypada do gustu większości osób oraz pasuje do wielu dań. Subtelność sera jest zasługą technologii produkcyjnej, w której część serwatki zastępuje się wodą. Dzięki temu wyrób pozbawiany jest kwaśnych nut i wyrazistego aromatu.

Nie każdy typ goudy jest jednak uniwersalny, gdyż smak zmienia się podczas dojrzewania. W sklepach najczęściej znajdziemy sery młode, które leżakują zaledwie kilka tygodni, dzięki czemu utrzymują lekkość. Gouda może jednak dojrzewać kilka miesięcy, a nawet kilka lat. Z czasem staje się coraz bardziej twarda, krucha i aromatyczna. Najbardziej wykwintna, a tym samym najdroższa jest gouda 4-letnia odznaczająca się złotawym kolorem i wysoką zawartością soli.

Amatorzy serowarstwa wskazują holenderski specjał jako jeden z najłatwiejszych do uzyskania w domu. Jak zrobić ser gouda? Potrzeba do tego nie tylko mleka, ale także tzw. starterowych kultur bakterii oraz podpuszczki.

Goudę warto spożywać nie tylko ze względu na smak, ale także wartości odżywcze. Zawiera 20% białka, sporą dawkę wapnia oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma jednak przy tym znaczne ilości sodu, dlatego kluczem jest umiar.

Przepisy z serem gouda

Gouda często gości na zapiekankach, domowej pizzy czy w daniach z makaronem. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie! Proponujemy kilka przepisów bazujących na tym uniwersalnym produkcie.

Gouda z pieczywem to duet, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie kanapek. Jak urozmaicić to proste połączenie? Ciekawą opcją jest pasta jajeczna z serem żółtym. Doskonale sprawdzi się zwłaszcza na szybkie śniadanie.

Holenderski ser świetnie pasuje nie tylko do prostych, ale również bardziej wykwintnych dań. Dowodem na to są szparagi z serem gouda i prażonymi migdałami. Tę przekąskę warto przygotować zwłaszcza wiosną, w czasie sezonu na szparagi - wtedy są najsmaczniejsze. Danie dekorujemy młodą pietruszką.

Jak przygotować pizzę inną niż zwykle? Postaw na szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym! Domowy placek sprawdzi się jako sycący i rozgrzewający obiad.

Czy można zamrozić ser gouda?

Ser gouda nadaje się do mrożenia, lecz można przechowywać go w ten sposób maksymalnie przez 4 miesiące. Im krócej, tym lepiej - gouda po długim czasie w zamrażarce nadaje się co prawda do spożycia, ale staje się twarda i traci topliwość. Jest to najbardziej problematyczne w przypadku plastrów, dlatego najlepiej mrozić ser w kawałkach lub potarty. Jeśli koniecznie chcemy zamrozić plastry, uprzednio rozdzielamy je pergaminem, tak aby się nie skleiły.

Żeby zapobiec wytrącaniu się kryształków lodu na powierzchni, a tym samym wysychaniu sera, przed włożeniem do zamrażarki szczelnie owijamy go folią. Jeżeli mimo tego gouda straci wilgotność, możemy namoczyć ją w mleku. Wystarczy godzina, aby poprawić jej konsystencję.
Unikajmy mrożenia serków topionych typu gouda. Po ponownym ogrzaniu do temperatury pokojowej taki produkt rozwarstwi się. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu chłód nie uchroni go też od jełczenia, a jedynie je spowolni. Serek topiony najlepiej trzymać w foliowym opakowaniu w lodówce, a po otwarciu zjeść go możliwie jak najszybciej.
 

Polecane przepisy