Zapiekanka po nelsońsku

Ocena:

4.44 (168)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Przepis na pyszne danie dla całej rodziny - zapiekankę z ziemniakami, grzybami i serem

Składniki:

  • • 8 średnich ziemniaków
  • • 200 g wędzonego boczku
  • • 2 średnie cebule
  • • 20 g suszonych podgrzybków
  • • 100 g sera żółtego Gouda w plastrach
  • • mąka
  • • sól do smaku
  • • pieprz do smaku
  • • sos sojowy do smaku
  • • majeranek do smaku

Zapiekanka po nelsońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st. C

Porady

Zobacz też: zapiekanka z jarmużem i ricottą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne