Frittata z boczkiem i groszkiem

Frittata z boczkiem i groszkiem to sycąca propozycja śniadaniowa na dobry początek dnia. Zielony groszek idealnie pasuje do boczku i sera. Spróbuj frittaty z boczkiem i groszkiem również na obiad.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g wędzonego boczku lub innej wędzonej wędliny
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 150 g zielonego groszku
  • 8 jajek niepełna szklanka mleka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 150 g miękkiego żółtego sera w plastrach (typu gouda)
  • 2–3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na dużej suchej patelni (o średnicy 24–26 cm); 1/4 odkładamy. Do boczku na gorącej patelni dodajemy pocięte w piórka dymki (same cebulki, szczypior kroimy i odkładamy) i szklimy. Wsypujemy groszek, chwilę całość podduszamy, mieszając.
  2. Jajka rozmącamy trzepaczką z mlekiem i mąką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę, mieszamy z masą jajeczną, wylewamy wszystko na patelnię i smażymy ok. 15 min, poruszając delikatnie patelnią. Kiedy wierzch zacznie się ścinać, posypujemy go odłożonym boczkiem i szczypiorem z dymki, trzymamy na ogniu jeszcze 1–2 min.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Wskazówki

Zobacz także: omlet biszkoptowy z jagodami

 

 

 

 

 

 

groszek boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy