Kanapka z serem

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kanapka z serem to klasyka sama w sobie, półtwardy ser żółty, wędlina i warzywa. Wydaje się, że to nic nadzwyczajnego, często jemy ją na śniadanie i kolację. Ale gwarantujemy, że najwyższej jakości składniki sprawią, że będziemy sięgać po nią z przyjemnością. Jej smak możemy zmieniać, używając różnych dodatków. Masło możemy zastąpić zielonym pesto, ajwarem lub pastą z pieczonego bakłażana. Zwykła kanapka z serem i warzywami może stać się prawdziwą ucztą. Poniżej znajdziecie naszą propozycję.  

Składniki:

  • bułka  4 szt.

  • ajwar  100 g

  • sałata  8 liści

  • pomidor  3 szt.

  • wędlina  8 plasterków

  • bekon  8 plasterków

  • sery  8 plasterków

Kanapka z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczywo: bułki kroimy na pół.

  • Krok 2:

    Bekon: smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupkości.

  • Krok 3:

    Smarowanie: pieczywo smarujemy ajwarem.

  • Krok 4:

    Warzywa: sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry.

  • Krok 5:

    Wykończenie kanapki z serem: na posmarowane połówki bułek układamy sałatę, pomidory, ser, wędlinę i bekon.

Porady

  • Jeśli mamy więcej czasu, polecamy upiec chleb lub bułki samodzielnie. Takie kanapki z serem będą o niebo lepsze. Na bardziej zabiegane dni dobrze jest mieć sprawdzoną piekarnię, w której możemy zaopatrzyć się w dobrej jakości wypieki, bazujące na tradycyjnych przepisach. 
  • Do klasycznej kanapki najlepsze będą twarde żółte sery, np. gouda, ementaler, tylżycki, królewiecki, radamer, salami. Możemy sięgnąć po inne rodzaje sera i przygotować kanapkę z serem pleśniowym lub np. z serem feta. W wersji bardziej wykwintnej polecamy irlandzki cheddar, goudę holenderską, normandzki mimolette lub półmiękki duński port salut. Ciekawą opcją będą też sery wędzone.
  • Ważnym składnikiem kanapki z serem jest też wędlina. Najpopularniejsza jest szynka: wędzona, konserwowa, gotowana  lub długo dojrzewająca. A w wariancie premium może to być podpieczony bekon, salami z orzechami: włoskimi lub z pistacjami, prosciutto z truflami lub szynka parmeńska. 
  • Wegetarianie mogą zjeść kanapkę z serem i wędzonym tofu. Sprawdzą się też bezmięsne wędliny. A weganie muszą zrezygnować z sera lub użyć zamiennik, np. z nerkowców.
  • Kanapki z serem możemy posmarować masłem, ale także majonezem, humusem, jogurtem lub skropić ulubioną oliwą. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
  • Zwieńczeniem kanapki może być ugotowane jajko w koszulce. Taka kanapka z serem idealnie sprawdzi się w wolny dzień, gdy mamy więcej czasu na leniwe śniadanie.
  • Kanapkę możemy również podgrzać w piekarniku przez kilka minut, będzie smakowała jeszcze lepiej. Jednak świeże warzywa: ogórek, pomidor, sałata, nie nadają się do zapiekania – wsadzamy je później. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne