Kanapka z serem to klasyka sama w sobie, półtwardy ser żółty, wędlina i warzywa. Wydaje się, że to nic nadzwyczajnego, często jemy ją na śniadanie i kolację. Ale gwarantujemy, że najwyższej jakości składniki sprawią, że będziemy sięgać po nią z przyjemnością. Jej smak możemy zmieniać, używając różnych dodatków. Masło możemy zastąpić zielonym pesto, ajwarem lub pastą z pieczonego bakłażana. Zwykła kanapka z serem i warzywami może stać się prawdziwą ucztą. Poniżej znajdziecie naszą propozycję.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Pieczywo: bułki kroimy na pół.
Bekon: smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupkości.
Smarowanie: pieczywo smarujemy ajwarem.
Warzywa: sałatę myjemy i osuszamy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry.
Wykończenie kanapki z serem: na posmarowane połówki bułek układamy sałatę, pomidory, ser, wędlinę i bekon.
sandwiche - zobacz inne inspiracje Inne inspiracje: smażenie, bez pieczenia, pieczeniePorady
- Jeśli mamy więcej czasu, polecamy upiec chleb lub bułki samodzielnie. Takie kanapki z serem będą o niebo lepsze. Na bardziej zabiegane dni dobrze jest mieć sprawdzoną piekarnię, w której możemy zaopatrzyć się w dobrej jakości wypieki, bazujące na tradycyjnych przepisach.
- Do klasycznej kanapki najlepsze będą twarde żółte sery, np. gouda, ementaler, tylżycki, królewiecki, radamer, salami. Możemy sięgnąć po inne rodzaje sera i przygotować kanapkę z serem pleśniowym lub np. z serem feta. W wersji bardziej wykwintnej polecamy irlandzki cheddar, goudę holenderską, normandzki mimolette lub półmiękki duński port salut. Ciekawą opcją będą też sery wędzone.
- Ważnym składnikiem kanapki z serem jest też wędlina. Najpopularniejsza jest szynka: wędzona, konserwowa, gotowana lub długo dojrzewająca. A w wariancie premium może to być podpieczony bekon, salami z orzechami: włoskimi lub z pistacjami, prosciutto z truflami lub szynka parmeńska.
- Wegetarianie mogą zjeść kanapkę z serem i wędzonym tofu. Sprawdzą się też bezmięsne wędliny. A weganie muszą zrezygnować z sera lub użyć zamiennik, np. z nerkowców.
- Kanapki z serem możemy posmarować masłem, ale także majonezem, humusem, jogurtem lub skropić ulubioną oliwą. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
- Zwieńczeniem kanapki może być ugotowane jajko w koszulce. Taka kanapka z serem idealnie sprawdzi się w wolny dzień, gdy mamy więcej czasu na leniwe śniadanie.
- Kanapkę możemy również podgrzać w piekarniku przez kilka minut, będzie smakowała jeszcze lepiej. Jednak świeże warzywa: ogórek, pomidor, sałata, nie nadają się do zapiekania – wsadzamy je później.
Komentarze