Zupa z migdałami, winem i prosciutto

Przepis na gęstą, pożywną zupę z prosciutto i mlekiem

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka oliwy
  • 4 plasterki prosciutto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l chudego mleka
  • 15 dag startego miękkiego, łagodnego żółtego sera (gouda)
  • 5 dag śmietankowego serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • miód
  • sok z cytryny
  • gruby szczypior

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Zupa z migdałami, winem i prosciutto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Migdały prażymy na rumiany kolor na suchej patelni, zdejmujemy i odkładamy.
  • Tę samą patelnię smarujemy oliwą, wrzucamy porwaną na kawałki szynkę, smażymy, aż zacznie chrupać na brzegach.
  • W garnku rozgrzewamy masło, zasypujemy mąką, mieszając zasmażamy na złoto, następnie wlewamy wino, bulion i mleko, mieszając zagotowujemy. Dodajemy oba rodzaje sera, mieszamy, aż się rozpuszczą.
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Rozlewamy na talerze, każdą porcję posypujemy szynką, pokrojonym szczypiorem i płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy