Serowe curry z serkiem Sertop, kurczakiem i jabłkiem
Materiały prasowe
Ocena:
4.48
(154)
Przepis sponsorowany
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 pałka z kurczaka (opcjonalnie)
100 g dyni bez skóry
1 duże jabłko
6 plasterków sera topionego w plastrach Gouda Sertop
100 g ryżu
80 g masła klarowanego
100 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietany 30%
2 łyżeczki curry
sól i pieprz
szczypta cynamonu mielonego
szczypta chilli w proszku
1 łyżeczka papryki czerwonej
Serowe curry z serkiem sertop, kurczakiem i jabłkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet z kurczaka i pałkę z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy ryż do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, przysmażamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę: pierś z kurczaka oraz jabłko. Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, chili w proszku i kawałki sera. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy przez około 15 min. W międzyczasie w piekarniku lub opiekaczu pieczemy pałkę z kurczaka na złocisty kolor. Na talerzu układamy ryż, dodając do niego nasze aromatyczne serowe curry oraz złocistą pałkę z kurczaka.