Serowe curry z serkiem Sertop, kurczakiem i jabłkiem

Ocena:

4.48 (154)

Przepis sponsorowany

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 pałka z kurczaka (opcjonalnie)
  • 100 g dyni bez skóry
  • 1 duże jabłko
  • 6 plasterków sera topionego w plastrach Gouda Sertop
  • 100 g ryżu
  • 80 g masła klarowanego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • szczypta cynamonu mielonego
  • szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej

Serowe curry z serkiem sertop, kurczakiem i jabłkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filet z kurczaka i pałkę z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy ryż do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, przysmażamy dynię pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę: pierś z kurczaka oraz jabłko. Wszystko przez chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Dodajemy przyprawy: curry, cynamon, sól, pieprz, chili w proszku i kawałki sera. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy przez około 15 min. W międzyczasie w piekarniku lub opiekaczu pieczemy pałkę z kurczaka na złocisty kolor. Na talerzu układamy ryż, dodając do niego nasze aromatyczne serowe curry oraz złocistą pałkę z kurczaka.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne