rolada_schabowa_z_miesem_mielonym_i_filetem_drobiowym

Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym

Ocena:

4.51 (172)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
pyszna rolada na wszelkie uroczystości

Składniki:

  • Schab bez kosci- 2 kg
  • Mięso mielone drobiowo- wieprzowe- 0,90 dag
  • 1 podwójna piers z kurczaka
  • 125 gram sera żółtego Gouda
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 szklanka bulionu drobiowego do bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Pieprz kolorowy
  • Sól morska z czosnkiem
  • Czosnek granulowany lub świeży
  • Vegeta lub sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 listki laurowe
  • Olej, masło
  • 1 łyżka Mascarpone
  • Żelatyna w proszku- duża szczypta
  • 3-6 ziemniaków
  • 2 kostki bulionowe rozpuszczone w dużej szklance wrzącej wody, do podlania rolady w brytfance

Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ze schabu odkroić białą błonę.
  • Mięso naciąć wzdłuż przez srodek i nacinać tak, jak otwieramy książkę , aby powstał nam duży płat schabu.
  • Posmarować go olejem z obu stron i przyprawić solą lub vegetą, czosnkiem granulowanym lub świeżym i pieprzem oraz solą morską.
  • Przykryć i odstawić.
  • Bułkę namoczyć w szklance bulionu drobiowego, gdy spęcznieje osączyć na sitku.
  • Cebulę posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodając 1 łyżeczkę Vegety i 0,5 łyżeczki cukru, podsmażyć chwilę. Wystudzić.
  • Piers z kurczaka rozdzielić na 2 pojedyńcze filety a te z kolei przekroić wzdłuż na pół. Otrzymamy 4 filety, które należy rozbić i lekko oprószyć solą. Scinki drobiowe pokroić w kostkę i odłożyć.
  • Ser żółty Gouda pokroić w kostkę.
  • Do mięsa mielonego dodać: jajko, pokrojone scinki drobiowe, bułkę osączoną, cebulę, Mascarpone, doprawić do smaku Vegetą, pieprzem. Dodać ser żółty i wymieszać.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 st.
  • Płat schabu oprószyć po całosci żelatyną w proszku.
  • Ułożyć na nim cienką warstwę mięsa mielonego.
  • Na mięsie mielonym ułożyć rozbite filety drobiowe a na nich reszta mięsa mielonego.
  • Całosć scisło zrolować i osznurować nitką bawełnianą .
  • Pod sznurek powkładać listki laurowe.
  • Roladę włożyć do rękawa foliowego i końce zawiązać.
  • Wierzch nakłuć w kilku miejscach.
  • Ułożyć roladę w brytfance i podlać bulionem.
  • Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny.
  • 30 minut przed końcem folię na górze rozciąć, po bokach ułożyć ziemniaki przekrojone na pół.
  • Wierzch rolady polać sosem z pieczenia i wstawić ponownie do piekarnika już bez pokrywki.
  • Po upieczeniu pozostawić roladę w wyłączonym piekarniku ok. 30 minut.
  • Można kroić gorącą, podać z ziemniakami, które razem się upiekły i sosem z pieczenia.
  • Doskonała jest też na zimno do pieczywa

Porady

Zobacz też: Zupa z mięsem mielonym i fasolą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne